Un purtător de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat vineri că recentul deces al unui pacient dintr-un spital din Mexic nu poate fi atribuit gripei aviare H5N2, ci unor cauze „multifactoriale”, transmite EFE.

„Este important de precizat că decesul a fost multifactorial, nefiind atribuibil virusului H5N2”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, în cadrul unei conferințe de presă.

El a reamintit că pacientul, care a ajuns la spital după ce a acuzat simptome timp de mai multe săptămâni, a murit în aceeași zi în care a fost examinat la unitatea sanitară (24 aprilie), fiind testat ulterior pozitiv la virusul H5N2, scrie Agerpres.

Acesta este primul caz uman de infecție cu subtipul H5N2 al virusului gripei aviare. Alte subtipuri de gripă aviară, cum ar fi H5N1, au fost diagnosticate la oameni în mai multe țări în ultimele două decenii, (aproape 900 de cazuri, dintre care jumătate mortale).

Purtătorul de cuvânt al OMS a subliniat că ancheta deschisă în acest caz este în curs de desfășurare, însă nu a confirmat dacă aceasta va conduce la o reevaluare a situației la nivel global în ceea ce privește gripa aviară. Pentru moment, organizația consideră că riscul sanitar asociat acestei boli este scăzut, în pofida creșterii numărului de focare la păsări și mamifere, notează EFE.

OMS a raportat cazul din Mexic miercuri, 5 iunie. Ziua următoare, guvernul mexican a negat orice legătură directă dintre decesul pacientului și gripa aviară, acuzând agenția sanitară că a emis un comunicat „destul de prost”, după spusele ministrului Sănătății, Jorge Alcocer.

„Pot sublinia că acest comunicat emis de Organizația Mondială a Sănătății este destul de prost, deoarece vorbește despre un caz mortal, ceea ce nu a fost așa; a murit din altă cauză și fără a fi luată o decizie, și doar marginal, spune că riscul în acest caz este redus”, a declarat Jorge Alcocer.

OMS a indicat într-un buletin epidemiologic emis miercuri că „acesta este primul caz uman de infecție confirmat de laborator cu virusul gripal A(H5N2)”.

Tulpina H5N2 este diferită de cea (H5N1) legată de actuala epidemie înregistrată la vaci în Statele Unite și pentru care au fost raportate trei cazuri la oameni. Pacientul a prezentat febră, dificultăți de respirație, diaree, greață și stare generală de rău pe 17 aprilie, a indicat OMS, care a fost sesizată în legătură cu acest caz pe 23 mai.