Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunțat duminică, prin intermediul unui comunicat de presă că, în cazul noii variante a SARS-CoV-2, Omicron, testele PCR anti-COVID sunt eficiente, dar, în același timp, cele rapide sunt puse sub semnul întrebării.

Potrivit OMS, varianta Omicron prezintă „un risc sporit de reinfectare” în comparație cu celelalte variante, inclusiv Delta. Despre această nouă variantă nu există până în prezent, foarte multe date, dar urmează să fie disponibile în zilele următoare.

Varianta Omicron, descoperită și semnalată pe 24 noiembrie de cercetătorii din Africa de Sud, a fost încadrată vineri de OMS la categoria „variantă îngrijorătoare”, categorie în care, de la începutul pandemiei, au mai fost plasate alte patru variante ale SARS-CoV-2: Alfa, Beta, Gamma și Delta.

Mai multe țări și-au închis granițele, după ce varianta COVID-19, Omicron, a fost depistată și în Europa

După ce varianta Omicron a fost descoperită și s-a răspândit rapid, mai multe țări au suspendat zborurile cu mai multe state din sudul Africii. Aceste state protestează însă protestează faţă de restricţiile de călătorie ce le vizează, iar OMS s-a declarat duminică solidată cu ele, cerând menţinerea frontierelor deschise şi adoptarea unei abordări ştiinţifice, bazate pe „evaluarea riscurilor”.

„Numărul persoanelor testate pozitiv a crescut în regiunile Africii de Sud afectate de această variantă, dar studii epidemiologice sunt în desfăşurare pentru a înţelege dacă aceasta este efectul Omicron sau al altor factori”, susţine OMS despre varianta COVID, Omicron.

Totodată, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat că varianta Omicron este cauza creșterii cazurilor de COVID-19 în regiunea Guateng, cea mai populată a Africii de Sud, şi a atenţionat că această ţară s-ar putea confrunta în săptămânile următoare cu al patrulea val de COVID-19 din cauza răspândirii noii variante.

OMS avertizează cu privire la noua variantă SARS-CoV-2, Omicron. Testele rapide anti-COVID, sub semnul întrebării
Pixabay

Cei mai mulți dintre pacienți sunt bărbați sub 40 de ani

Numărul cazurilor de COVID-19 confirmate în Africa de Sud a fost de circa 3.000 în fiecare din ultimele zile, dar se observă o creştere accelerată pe parcursul ultimelor săptămâni, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Cât despre simptomele infecţiei provocate de varianta Omicron, OMS anunță că deocamdată nimic nu sugerează că acestea ar fi diferite de cele ale variantei Delta, dar şi acest aspect mai trebuie investigat.

Un medic sud-african care a consultat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome mai uşoare. Totuși, ei erau în mare parte bărbaţi sub 40 de ani şi aproape jumătate dintre ei erau vaccinaţi.