Reclamă

Persoanele cu afecțiuni preexistente și cu un sistem imunitar slăbit, în special, sunt mai susceptibile de a contracta o infecție fungică. Pentru unele grupuri de persoane, o astfel de boală poate chiar pune în pericol viața. Numeroși agenți patogeni trebuie să fie cercetați, notează fitbook.de.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este îngrijorată de 19 ciuperci patogene care, potrivit experților, amenință sănătatea publică. Acești agenți patogeni trebuie să fie mai bine cercetați pentru a dezvolta opțiuni de tratament, a anunțat OMS la Geneva. Pentru unii oameni, o ciupercă în organism reprezintă o amenințare pentru viață.

Agenți patogeni, rezistenți la mulți agenți activi

În ciuda pericolului pe care îl reprezintă bolile fungice, acestea primesc prea puțină atenție. Nu se știe câte persoane sunt afectate. Supravegherea trebuie îmbunătățită, dar nu se poate aștepta ca cifrele să fie disponibile, a avertizat OMS.

OMS subliniază agentul patogen fungic Candida auris, care afectează în principal pacienții din spitale și care este rezistent la multe medicamente. A fost descoperit în Japonia abia în 2009, dar s-a răspândit deja în peste 50 de țări.

Infecțiile fungice sunt adesea descoperite târziu

„Pentru majoritatea agenților patogeni fungici, nu există diagnostice rapide și sensibile, iar cele care există nu sunt nici disponibile pe scară largă și nici accesibile la nivel mondial”, a precizat OMS.

În special persoanele cu afecțiuni preexistente sau cu un sistem imunitar compromis se îmbolnăvesc cu ușurință de infecții fungice, care sunt adesea depistate târziu și care, din ce în ce mai mult, nu pot fi vindecate cu medicamentele existente.

Cum se face simțită o ciupercă în organism?

OMS a împărțit cei 19 agenți patogeni fungici în trei grupe. Patru dintre aceștia sunt agenți patogeni care, în opinia lor, trebuie să fie cercetați mai bine și urgent. Acești agenți patogeni sunt deosebit de periculoși pentru pacienții cu un sistem imunitar slăbit:

  • Cryptococcus neoformans, care poate declanșa meningita,
  • Candida auris, care poate afecta, printre altele, sistemul nervos central, organele, oasele și ochii,
  • Aspergillus fumigatus, care se poate instala în plămâni, printre altele,
  • Candida albicans. Acest agent patogen este larg răspândit și atacă membranele mucoase din gură, gât, zona genitală și intestine, dar nu provoacă probleme la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, pentru persoanele imunocompromise, aceasta poate pune în pericol viața.

Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro