Reclamă

Un obicei pe care mulți români îl au poate provoca multe probleme de sănătate. Este vorba despre folosirea foliei de aluminiu atunci când băgăm mâncarea la cuptor.    

În mod normal, când gătim alimentele în cuptor, acestea sunt plasate într-un vas de gătit, iar capacul este îndepărtat pentru a permite aburilor să iasă. Cu toate acestea, din ce în ce mai mulți oameni preferă să folosească folie de aluminiu pentru a acoperi alimentele în timpul gătitului. Folia de aluminiu este considerată o opțiune convenabilă și ieftină, dar specialiștii avertizează că utilizarea acesteia poate fi dăunătoare pentru sănătate.  

Obiceiul dăunător pe care mulți români îl au

Potrivit experților, folia de aluminiu poate crește riscul de apariție a osteoporozei și bolii Alzheimer. În plus, cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge chiar și până la 139,2 mg în funcție de temperatura la care gătim mâncarea.  

Studiile arată că la temperaturi foarte ridicate, particulele de aluminiu se transferă în mâncare, iar alimentele acide preiau și mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roșiilor, transferul de aluminiu este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.  

OMS atrage atenția! Obiceiul periculos pe care majoritatea românilor îl au. Crește riscul de apariție a bolii Alzheimer
Sursa: Social media

Pericol pentru sănătate

Deși există un nivel maxim de aluminiu pe care organismul uman îl poate tolera, utilizarea frecventă a foliei de aluminiu la gătit poate crește riscul de acumulare a acestei substanțe în organism.   

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, o persoană de greutate medie poate ingera prin hrană până la 50 mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Mai exact, organismul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse.  

 Pe de altă parte, este important de menționat că atunci când ținem alimentele la frigider în staniol nu este un pericol, fiindcă la temperaturi scăzute transferul particulelor de aluminiu este minim. Cu toate acestea, este recomandat să evităm utilizarea foliei de aluminiu la gătit și să folosim alternative sănătoase, cum ar fi hârtia pergament sau vasele de gătit din ceramică sau sticlă 


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro