Reclamă

Asistăm la o evoluție rapidă a tot ceea ce ține de tehnologie, iar tot acest cumul este pus pe seama faptului că procesele unui factor „artificial” ne ușurează viața pe pământ. Ei bine, nu toată lumea împărtășește această opinie despre Inteligența Artificială. Astfel, oamenii văd dincolo de utilitatea acestui fenomen, un pericol uriaș.

Ce înseamnă de fapt AI?

Inteligența Artificială a cunoscut primii pași spre dezvoltare încă din 1950. La vremea respectivă, mai mulți cercetători au început să exploreze timid modul în care mașinile și „mașinăriile” pot „gândi” precum omul și chiar executa comenzi.

Odată cu trecerea anilor și apariția de noi și noi informații și posibilități, AI a ajuns să aibă la bază un sistem extrem de amplu. Tehnologia aceasta a devenit capabilă să execute comenzi complexe, să gândească și chiar să ia decizii.

AI-ul este aplicat în prezent cu succes în numeroase ramuri de activitate precum medicina, aviație, e-learning, internet, comunicare, redactare, artă (desen), iar lista se mărește în mod constant. Acest lucru îi determină pe sceptici să aibă reale temeri legate de evoluția AI-ului.

Oamenii înlocuiți de AI în multe dintre meserii

Temerile reale ale oamenilor legate de acest domeniu nou, privesc înainte de orice o evoluție nefirească a acestei tehnologii. Atât de „nefirească” încât să ajungă până în punctul în care să ia locul omului. De altfel, recent, un robot „și-a exprimat dorința” de a deveni om în viitorul apropiat. Totodată, oamenilor le este frică de faptul că AI va duce la desființarea de numeroase meserii.

De altfel, lucrurile au mers în acest sens până într-acolo încât în Danemarca, inclusiv un partid politic a ajuns să fie condus de Inteligența Artificială. Totuși, dincolo de frici, experții spun că oamenii nu ar trebui să uite unul dintre principalele beneficii pe care AI-ul a reușit să le bifeze în medicină. Tehnologia a ajuns la o rată de diagnosticare cu acuratețe de 98%. La o analiză rapidă, aceasta poate „bate” eroarea umană, sau posibilitatea punerii unui diagnostic greșit.

Cu toate avantajele puse pe tapet de experții care pun umărul la dezvoltarea domeniului există în continuare o repulsie oarecum firească legată de acest fenomen. Cei mai mulți dintre oameni sunt convinși că la mijloc este vorba doar de un timp limitat până ce Inteligența Artificială le va lua locul.

ChatGPT, „coliva” de pe tort în tehnologie

Temerile sunt adâncite de o nouă „găselniță” a tehnologiei, capabilă de mai mult decât ne-am fi imaginat până acum. ChatGPT este o aplicație care are la bază Inteligența Artificială și care a fost dezvoltată de OpenAI.  Aplicația a devenit un fenomen real la nivel global, asta pentru că într-un timp scurt a fost descărcată de milioane de utilizatori de internet din lume.

Pură curiozitate sau dorința de a folosi AI pentru a ne ușura munca? În mod cert vom afla acest răspuns în următorii anu.  ChatGPT a fost conceput ca o reală encicliclopedie, mai ceva ca un „olimpic” la toate disciplinele, sclipitor când vine vorba despre întrebări și răspunsuri din orice domeniu. Noul ChatGPT răspunde la întrebări, scrie texte și cod într-un limbaj informatic, traduce și desenează.

Lansarea unui astfel de fenomen tehnologic pe piață a iscat numeroase controverse deja la nivel academic. Mai mult, ChatGPT a fost interzis în anumite state, tocmai pentru ca tinerii, elevii și studenții să fie protejați. Teama experților este ca folosirea unui astfel de „tool” pentru sarcinile educaționale va duce la scăderea inclusiv a nivelului de inteligență. Practic, toată lumea va fi tentată să ia de-a gata, punând AI-ul să facă inclusiv ceea ce ar ține de creația personală.

Pasul spre adeverirea scenariilor legate de AI a fost deja făcut de companii de peste Ocean. Imediat după lansarea ChatGPT, un grup de media a decis să renunțe la 12% din personalul angajat pentru ca munca acestor oameni să fie înlocuită de AI. Cazul nu este unul singular.

Mai mult, reprezentanții marilor companii par să fie extrem mulțumiți de oportunitatea pe care o au în față. ChatGPT a scris pentru o agenție de publicitate, un articol de marketing în doar 30 de secunde. Evident, comparația cu aportul uman nu își are locul. Dincolo de nota personală, de creație, timpul de lucru este privit diferit în sfera tehnologiei.

Cu siguranță rămâne de văzut și cât timp va necesita ca AI să pună într-un fel sau altul monopol pe unele sfere de activitate.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro