Reclamă

Oamenii de știință din SUA au descoperit un virus la un liliac rus, asemănător cu cel care a provocat pandemia de coronavirus. Acesta poate infecta și oamenii, din nefericire. Potrivit oamenilor de știință americani, proteinele din virusul găsit la lilieci, numit Khosta 2, pot infecta celulele umane. Mai grav, acesta este rezistent la anticorpi, cât și la serul primit de oamenii vaccinați anti-COVID. 

Un nou virus periculos în lume

Oamenii de știință au spus că atât Khosta-2, cât și virusul Covid fac parte din aceeași categorie de coronavirus, numită sarbecovirus. Cercetătorii au spus că acest studiu demonstrează faptul că sarbecovirusurile, care circulă în fauna sălbatică din afara Asiei, chiar și în locuri precum vestul Rusiei, reprezintă o amenințare totală la sănătate globală.  

Co-autorul studiului, Michael Letko, a solicitat dezvoltarea unor vaccinuri universale care pot proteja oamenii împotriva tuturor sarbecovirusurilor. Cercetătorii au descoperit virușii Khosta-1 și Khosta-2 la liliecii ruși la sfârșitul anului 2020. Totuși, ei au crezut că nu reprezintă o amenințare pentru umanitate. 

Omenirea, din nou în pericol? Un nou virus a fost depistat la un animal din Rusia
Sursa: Social media

Vaccinurile anti-COVID nu au efect

„Dar când ne-am uitat mai mult la ei, am fost cu adevărat surprinși să aflăm că ar putea infecta celulele umane. Acest lucru schimbă puțin înțelegerea noastră despre acești viruși”, a spus Letko. 

Spre deosebire de Khosta-1, despre care cercetătorii au spus că prezintă un risc scăzut pentru oameni, Khosta-2 are caracteristici îngrijorătoare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că acesta poate folosi proteina spike pentru a infecta celulele. Mai exact, proteina spike se atașează la o proteină receptor din celulele umane, pe care și virusul Covid-19 o folosește pentru infectare. 

Cercetătorii au analizat dacă vaccinurile împotriva Covid-19 pot proteja împotriva noului virus, însă au descoperit că acestea nu pot neutraliza Khosta-2. Totuși, aceștia au spus că există riscul ca Khosta-2 să se recombine cu un al doilea virus precum Sars-CoV-2, creând în acest mod un virus mai riscant.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro