Reclamă

Oligarhii ruși au primit miliarde de dolari sub formă de dividende odată cu reducerea incertitudinilor economice cauzate de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, potrivit calculelor făcute de Bloomberg.

Cel puțin 12 oameni de afaceri ruși au câștigat peste 1.000 de miliarde de ruble (11,3 miliarde de dolari) în 2023 și în primul trimestru al acestui an, potrivit datelor legate de dividendele colectate de Bloomberg. Mulți dintre acești oameni de afaceri au legături cu președintele rus Vladimir Putin și includ persoane sancționate din cauza războiului, relatează Agerpres.

Pe primul loc în această listă se află Vagit Alekperov, acționar important și fost președinte al grupului petrolier Lukoil PJSC, care a primit dividende de aproximativ 186 de miliarde de ruble. Alekperov este sancționat de Marea Britanie și Australia, dar a evitat până acum sancțiunile impuse de SUA și Uniunea Europeană.

Următorii pe listă sunt miliardarii Alexei Mordașov, acționarul majoritar la Severstal PJSC, și Vladimir Lisin, acționar majoritar la Novolipetsk Steel PJSC, cu venituri din dividende de 148 miliarde de ruble și respectiv 121 miliarde de ruble. Mordașov este vizat de sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și UE, în timp ce Lisin nu este vizat de nicio sancțiune importantă.

Lista include și aliați ai lui Putin, precum miliardarul Ghenadi Timcenko și Tatiana Litvinenko, care a primit o participație la PhosAgro PJSC înainte ca soțul ei, Vladimir, să fie sancționat de SUA în 2023. Vladimir Litvinenko este rector la Universitatea din Sankt Petersburg, unde Putin și-a luat doctoratul în 1997, și a fost managerul campaniei lui Putin în Sankt Petersburg la ultimele trei alegeri.

SUA și aliații săi au impus sancțiuni extinse Rusiei, ca reacție la decizia Moscovei de a invada Ucraina în februarie 2022, ceea ce a obligat multe companii rusești să oprească plata dividendelor din cauza incertitudinilor legate de un posibil colaps economic. Aceste temeri nu s-au adeverit, economia rusă ajustându-se treptat la noile condiții, iar exportatorii au găsit piețe alternative.

După ce s-a contractat în anul ce a urmat începutului războiului din Ucraina, economia Rusiei și-a revenit semnificativ pe măsură ce Guvernul de la Moscova a cheltuit sume mari pentru industria de apărare, pentru a proteja firmele rusești de impactul sancțiunilor și pentru a oferi sprijin social familiilor.

Produsul Intern Brut al Rusiei a crescut cu 5,4% în primul trimestru al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Mulți exportatori ruși de materii prime au reluat plata dividendelor după ce și-au restructurat afacerile și și-au reorientat vânzările spre piețele din China, India și alte state din emisfera sudică, care nu au implementat sancțiuni din cauza războiului din Ucraina.

În plus, multe companii controlate de statul rus, precum Gazprom Neft PJSC și Sberbank PJSC, nu au încetat să plătească dividende, în condițiile în care au înregistrat profituri record în timpul războiului. Acționarii Sberbank au aprobat luna trecută dividende record, în valoare de 752 miliarde de ruble, pentru 2023.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro