Reclamă
Reclamă

Olanda va furniza în curând Ucrainei primul dintre cele 24 de avioane de luptă F-16 promise, a anunţat luni guvernul olandez, informează Reuters, preluată de news.ro.

Autorizaţiile necesare pentru livrarea avioanelor către Ucraina au fost acordate, a declarat ministrul apărării, Kajsa Ollongren, într-o scrisoare adresată parlamentului. Acest anunţ a fost făcut chiar înainte ca guvernul lui Mark Rutte să predea ştafeta, marţi, noului guvern de coaliţie format după luni de negocieri, în urma alegerilor de anul trecut.

Ministrul Ollongren a precizat că, din motive de securitate, nu poate dezvălui câte avioane vor face parte din prima livrare şi când vor ajunge acestea în Ucraina.

Reclamă

Guvernul olandez a furnizat anterior avioane F-16 centrului de pregătire din România, unde piloţii şi personalul de la sol ucraineni au fost instruiţi să piloteze şi să întreţină avioanele de luptă. În aprilie, Ollongren a declarat că se aşteaptă ca livrările de F-16 promise de Danemarca, Ţările de Jos şi Statele Unite să înceapă în câteva luni.

Ţările de Jos au fost una dintre forţele motrice din spatele coaliţiei internaţionale formate pentru a furniza Ucrainei avioane F-16, pentru a-şi consolida apărarea aeriană împotriva Rusiei.

În luna octombrie 2023, Mark Rutte anunţa sosirea la centrul de antrenament din România a primelor avioane de luptă F-16 de fabricaţie americană pe care Olanda le donează Ucrainei. „Mă aştept ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi aceeaşi viteză este valabilă şi pentru avioanele F-16”, a declarat Rutte în timpul unei videoconferinţe cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a fost postată pe platforma X/Twitter.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro