Reclamă
Reclamă

Olanda va începe „fără întârziere” să furnizeze Ucrainei avioane de vânătoare F-16, a promis ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, în timpul unei vizite la Kiev în acest weekend. Detaliile călătoriei sale au fost ţinute secrete până duminică din motive de securitate, transmite France Presse.

În prima sa deplasare internațională de când a fost numit șef al diplomației în urmă cu câteva zile, Veldkamp a dat asigurări într-o conferință de presă la Kiev că, odată cu acordarea licențelor de export necesare, săptămâna trecută, Ţările de Jos sunt pregătite să trimită aceste avioane ucrainenilor. El nu a dat alte detalii, precum data la care va ajunge în Ucraina primul din cele 24 de F-16 promise de Ţările de Jos.

Ucraina speră că aceste avioane de fabricație americană îi vor ajuta să își protejeze mai bine soldații și orașele în fața bombardamentelor rusești zilnice. Veldkamp face parte din coaliția care tocmai s-a instalat la putere, în care Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Geert Wilders, calificat de extremă dreaptă, ocupă locul cel mai important. Noul guvern a reafirmat sprijinul Ţărilor de Jos pentru Ucraina.

Reclamă

Kievul a început să solicite avioane F-16 la scurt timp după invazia rusă din februarie 2022, iar piloții ucraineni au urmat luni întregi de pregătire în țările NATO. Mai multe state membre ale Alianței Atlantice s-au angajat să furnizeze astfel de aeronave, care sunt apreciate pentru precizia, viteza și raza lor de acțiune.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu acordat AFP în luna mai că Ucraina are nevoie de aproximativ 130 de astfel de aparate pentru a atinge paritatea aeriană cu Rusia. Dar țările occidentale au promis mai puțin de 100. Rusia a avertizat că forțele sale vor viza toate echipamentele militare occidentale, inclusiv F-16, trimise Ucrainei.

Împreună cu ministrul de externe Caspar Veldkamp, la Kiev s-a aflat și ministrul apărării Ruben Brekelmans, ambii întâlnindu-se cu președintele Volodimir Zelenski și cu alți înalți oficiali ucraineni, conform Reuters, citată de Agerpres.

„Mesajul meu către toți oficialii din guvernul ucrainean este că Olanda este alături de Ucraina și va continua să sprijine Ucraina în mod politic, militar, financiar și moral”, a declarat Veldkamp pentru Reuters, în timp ce se afla în centrul Kievului, lângă o expoziție în aer liber de echipamente militare rusești distruse. Potrivit lui Brekelmans, Olanda va livra în curând Ucrainei și trei lansatoare și un sistem radar. Șeful diplomației olandeze a adăugat că poartă discuții și cu alți parteneri „pentru a crea coaliții internaționale în vederea livrării” de sisteme Patriot, care au ajutat Kievul să se apere împotriva atacurilor rusești.

Discuțiile vor continua miercuri la summitul NATO, la Washington, a mai spus el.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro