Reclamă
Reclamă

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut marți companiilor private să contribuie la reconstrucția Ucrainei după încetarea războiului, în cadrul unei conferințe internaționale organizate la Berlin, dedicată mobilizării sprijinului internațional pentru reconstrucția pe termen lung a Ucrainei.

Citând estimările Băncii Mondiale, Scholz a menționat că Ucraina va avea nevoie de 500 de miliarde de dolari în următorii 10 ani. Scholz a subliniat necesitatea de a oferi companiilor un argument solid pentru a investi și a evidențiat potențialul Ucrainei în sectoare precum energiile regenerabile, IT și industria farmaceutică, informează Reuters.

În plus, Scholz a anunțat că Germania trimite mai multe sisteme de apărare aeriană, rachete și muniții pentru a consolida apărarea Kievului împotriva atacurilor rusești asupra orașelor și infrastructurii critice. Aceste măsuri vin la mai bine de doi ani după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina.

Reclamă

„Cel mai bun tip de reconstrucție este cel care nu trebuie să se întâmple deloc”, a subliniat Scholz.

Kievul speră să își consolideze poziția ca viitor membru al Uniunii Europene, meritând astfel injecții uriașe de finanțare pentru reconstrucție, în ciuda faptului că forțele ruse continuă să facă progrese lente în estul Ucrainei.

Conferința de la Berlin a fost organizată cu câteva zile înainte ca Elveția să găzduiască o conferință internațională pentru a găsi o cale de pace în Ucraina. Acest eveniment este ocolit de China și respins de Rusia, care nu a fost invitată să participe.

Kievul a transmis că sistemul său energetic are nevoie urgentă de sprijin, având în vedere o campanie susținută de atacuri aeriene rusești începută în martie, care a provocat daune importante în capacitatea de generare a energiei, rezultând în întreruperi de curent în capitală și în întreaga țară.

Conferința de la Berlin a fost afectată de demisia unui înalt oficial ucrainean în domeniul reconstrucției. Mustafa Nayyem a demisionat cu o zi înainte de conferință, invocând „obstacole sistematice” în realizarea sarcinilor, menționând că a fost sistematic subminat de guvernul ucrainean.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni seară la Berlin. Conferința de redresare a Ucrainei are loc pe 11 și 12 iunie și „este o continuare a seriei anuale de evenimente politice de înalt nivel dedicate redresării rapide și reconstrucției pe termen lung a Ucrainei”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro