La finalul reuniunii informale de la Palatul Elysée, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat hotărârea de a susține Ucraina în fața agresorului rus. „Vom continua să sprijinim Ucraina, iar Ucraina poate avea încredere în noi”, a declarat Scholz.
De asemenea, el s-a opus ideii unui „diktat al păcii impus Ucrainei”, subliniind că acest lucru nu poate fi acceptat în orice condiții.
Cancelarul a subliniat că este „mult prea devreme” pentru a discuta despre trimiterea de trupe de menținere a păcii în Ucraina și s-a arătat nemulțumit de întrebările pe acest subiect, considerându-le „nepotrivite”.
În contextul declarațiilor sale, Scholz a menționat că „nu este încă timpul pentru pace”, ci, mai degrabă, Ucraina este încă „în mijlocul unui război brutal”.
În ceea ce privește finanțarea apărării Europei, Scholz a declarat că statele europene sunt dispuse să aloce cel puțin 2% din PIB pentru apărare, iar Germania va susține ca aceste cheltuieli să nu afecteze deficitele bugetare europene.
De cealaltă parte, Keith Kellogg, trimisul special al lui Donald Trump, a promis că SUA nu vor forța Ucraina să accepte un acord de pace. Acesta va ajunge în curând în Ucraina pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski și și-a exprimat susținerea pentru autonomia deciziilor ucrainene.
În paralel, Statele Unite și Rusia urmează să participe la discuții la nivel înalt la Riad, fără prezența oficialilor europeni. Kellogg a garantat că negocierile vor include diverse subiecte, inclusiv arhitectura de securitate europeană și relațiile internaționale ale Rusiei.
Kellogg a subliniat, de asemenea, că în cadrul discuțiilor, deciziile privind Ucraina sunt la discreția liderului ucrainean ales, iar „decizia ucrainenilor este o decizie ucraineană”.