Reclamă
Reclamă

Cel mai înalt responsabil al educaţiei din Oklahoma, SUA, a ordonat joi şcolilor publice din acest stat să predea Biblia. „Fiecare profesor, fiecare clasă din stat, vor trebui să aibă o Biblie în clasă şi să predea din Biblie”, a declarat Ryan Walters în cadrul unei conferinţe de presă, anunţând publicarea unui memorandum pe care toate districtele şcolare vor trebui să îl respecte, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Biblia este un document istoric necesar pentru a-i învăţa pe copiii noştri istoria acestei ţări, pentru a le oferi o înţelegere completă a civilizaţiei occidentale şi pentru a-i ajuta să înţeleagă fundamentele sistemului nostru juridic”, a declarat oficialul republican.

Decizia sa vine la doar o săptămână după ce guvernatorul statului Louisiana, de asemenea republican, a promulgat o lege prin care „Cele zece porunci” trebuie să fie afişate în toate sălile de clasă. Legea a fost imediat contestată în instanţă de o asociaţie care a susţinut că este neconstituţională şi că încalcă separarea dintre biserică şi stat. Măsura anunţată în Oklahoma este, de asemenea, susceptibilă de a ajunge în instanţă.

Reclamă

Primul amendament din Constituţia Statelor Unite interzice instituirea unei religii naţionale sau a unor preferinţe faţă de o religie în detrimentul alteia. Cu toate acestea, în ultimii ani, dreapta trumpistă şi-a intensificat retorica bazată pe identitate, cu scopul de a readuce valorile creştine în centrul dezbaterii publice.

Săptămâna trecută, Ryan Walters a lăudat legea din Louisiana, spunând că doreşte să o imite. „Trebuie să îl readucem pe Dumnezeu în şcoli şi să nu îi permitem stângii radicale să transforme şcolile noastre în centre ateiste care vorbesc despre ţara noastră fără a lua în considerare influenţa credinţei”, a declarat el pentru FoxNews.

Discursul lui a fost imediat salutat de Donald Trump, care se bazează pe sprijinul creştinilor evanghelici în încercarea sa de a recâştiga funcţia supremă de la Casa Albă de la actualul preşedinte Joe Biden în urma alegerilor din luna noiembrie. „Superintendentul statului Oklahoma, Ryan Walters, a făcut o treabă excelentă la FoxNews aseară. Este puternic, hotărât şi îşi cunoaşte meseria. IUBESC OKLAHOMA!”, a scris fostul preşedinte republican pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Ca parte a „centurii Bibliei” din sudul Statelor Unite, Oklahoma a încercat recent să finanţeze o şcoală religioasă privată din fonduri publice, ceea ce ar fi fost o premieră în Statele Unite. Proiectul a fost respins săptămâna aceasta de instanţele locale, dar cazul ar putea ajunge până la Curtea Supremă.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro