Oficialii francezi investighează o presupusă implicare a Rusiei într-un șir de incidente de la Paris, la doar câteva săptămâni de la Jocurile Olimpice. Rusia neagă orice implicare și acuză presa franceză că a declanșat „o nouă campanie rusofobă”.

Într-o declarație publicată marți, diplomația Rusiei în Franța a acuzat presa franceză că a declanșat „o nouă campanie rusofobă”, raportând presupusele legături cu o serie de incidente provocatoare de la Paris. Cel mai recent dintre acestea a avut loc în weekend, când cinci sicrie, inscripționate cu cuvintele „Soldații francezi din Ucraina”, au fost lăsate lângă Turnul Eiffel, conform informațiilor furnizate de Politico.

„Ambasada declară cu toată responsabilitatea că Federația Rusă nu a intervenit niciodată și nu se amestecă în afacerile interne ale Franței – țara noastră are alte priorități mai importante”, se arată în comunicat.

Rusia a fost acuzată în repetate rânduri că a desfășurat campanii de destabilizare în Franța. Cel mai recent incident este dat de un raport al experților Microsoft, publicat duminică, care arată că „o rețea de actori afiliați Rusiei” ar fi vizat Jocurile Olimpice, probabil ca răzbunare pentru restricțiile impuse sportivilor ruși și belaruși la Jocuri, ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina.

Cazul celor cinci sicrie poate fi corelat cu declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la posibilitatea de a trimite trupe și instructori militari francezi în Ucraina.

Parchetul din Paris a declarat pentru Politico că trei persoane au fost arestate în legătură cu acest incident: un bărbat bulgar de 39 de ani și două persoane „cu care a avut legătură”. Cei trei indivizi au fost eliberați după ce s-au prezentat luni în fața judecătorului. Procurorul a cerut ca aceștia să fie acuzați pentru acte de violență psihologică, dar a refuzat să discute mai departe cazurile.

Incidentul sicriului este doar unul dintre numeroasele acte de protest și vandalism pe care autoritățile franceze le-au asociat campaniilor de dezinformare. Vorbind marți în cadrul Adunării Naționale Franceze, prim-ministrul francez Gabriel Attal a legat cazul sicrielor de alte două acte „menite să ne manipuleze” și care „purtau marca comercială a interferenței străine”.

Luna trecută, o pereche de amprente roșii de mâini au fost desenate pe memorialul Holocaustului din Paris. În noiembrie, un cuplu de moldoveni a fost arestat sub suspiciunea că ar fi desenat aproximativ 250 de stele albastre ale lui David în Paris, la scurt timp după atacul terorist din 7 octombrie asupra Israelului – o operațiune care, potrivit AFP și cotidianului Le Monde, fusese „comandată de servicii de securitate ale Rusiei”.

Presupușii făptuitori atât în incidentele cu sicriul, cât și în cazul mâinilor roșii, au fost prinși încercând să părăsească Franța folosind același serviciu de autobuz. În ambele cazuri, suspecții au fost urmăriți până în Bulgaria.

Aceste acte fizice au loc în timp ce Rusia și-a intensificat eforturile și în spațiul cibernetic. Microsoft a spus în raportul său că actorii de influență ruși „intensifică campanii maligne de dezinformare împotriva Franței, a președintelui francez Emmanuel Macron, a Comitetului Olimpic Internațional (CIO) și a Jocurilor Olimpice din această vară de la Paris”.

Efortul de dezinformare pare a fi conceput pentru a discredita Comitetul Olimpic Internațional și pentru a crea „așteptările la izbucnirea violențelor la Paris de la Jocuri”, ținând cont de preocupările sporite de securitate din perioada premergătoare a acestora.