Reclamă
Reclamă

Oficiali americani au exprimat temeri serioase că, în cazul unui război complet între Israel și Hezbollah, gruparea militantă sprijinită de Iran ar putea copleși sistemele de apărare anti-aeriană ale Israelului în nord, inclusiv faimosul sistem Iron Dome, au declarat pentru CNN trei oficiali ai SUA.

Potrivit oficialilor, îngrijorările că sistemul Iron Dome ar putea fi vulnerabil la arsenalul vast de rachete și drone al Hezbollah au fost semnalate și de Israel. În contextul în care Israelul arată tot mai clar că se pregătește pentru o incursiune terestră și aeriană în Liban, această preocupare devine tot mai acută.

Oficiali israelieni au informat SUA că plănuiesc să își mute resursele din sudul Gaza în nordul Israelului pentru a se pregăti pentru o posibilă ofensivă împotriva grupării Hezbollah, au declarat, miercuri, oficiali americani pentru CNN. „Estimăm că unele – cel puțin – dintre bateriile Iron Dome vor fi copleșite”, a afirmat un oficial din administrație.

Reclamă

Un oficial israelian a precizat că acest lucru ar fi posibil dacă Hezbollah ar desfășura un atac pe scară largă, folosind în principal arme cu ghidaj de precizie, care ar putea pune probleme sistemului de apărare. Hezbollah adună muniții cu ghidaj de precizie și rachete din Iran de câțiva ani, fapt care a stârnit îngrijorarea constantă a Israelului.

Cu toate aceste temeri sporite, situația de la granița de nord a Israelului a ajuns la un punct de cotitură periculos, au menționat oficialii americani. Unul dintre aceștia a subliniat: „Intrăm într-o perioadă foarte periculoasă. Orice s-ar putea petrece fără prea multe avertizări”.

Hezbollah a publicat recent imagini video care ar arăta o dronă lovind și avariind o baterie Iron Dome la o bază militară din nordul Israelului, relatarea presei israeliene indicând că acesta ar putea fi primul incident de acest tip. Cu toate acestea, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au afirmat că nu erau cunoscute avarii la sistem.

În eventualitatea unui război complet, SUA ar oferi sprijin Israelului cu sisteme adiționale de apărare anti-aeriană și înlocuiri pentru Iron Dome, a recunoscut un alt oficial american pentru CNN. Sistemul Iron Dome, vital pentru apărarea Israelului, a fost susținut financiar de guvernul SUA cu peste 2,9 miliarde de dolari.

Posibilitatea izbucnirii unui război a crescut în timp ce perspectivele unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas s-au estompat, a declarat un oficial american. Totuși, dacă se ajunge la un acord, este posibil ca o înțelegere paralelă între Israel și Hezbollah, negociată de trimisul SUA Amos Hochstein, să intre în vigoare.

Hochstein s-a aflat recent atât la Ierusalim, cât și la Beirut, întâlnindu-se cu oficiali israelieni și libanezi pentru a promova planul său de dezescaladare. Însă atacurile peste graniță dintre Israel și Hezbollah au crescut semnificativ săptămâna aceasta, iar marți Israelul a avertizat Hezbollah cu privire la perspectiva unui război „complet”.

Oficialii israelieni au spus SUA că au resursele necesare pentru a desfășura o ofensivă împotriva Hezbollah dacă va fi necesar, mai ales dacă operațiunile în sudul Gaza vor deveni mai puțin intense, potrivit oficialilor familiarizați cu discuțiile.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro