Reclamă
Reclamă

Mai mulți oficiali europeni de rang înalt s-au întâlnit cu un important consilier în politică externă al lui Donald Trump în timpul summitului NATO care se desfășoară săptămâna aceasta la Washington. Întâlnirile au loc în contextul în care aliații Americii se pregătesc pentru posibila realegere a fostului președinte republican.

Keith Kellogg, un locotenent-general în retragere care a fost șeful de cabinet al Consiliului Național de Securitate al lui Trump, a declarat pentru Reuters că s-a întâlnit cu mai mulți oficiali europeni în ultimele zile, inclusiv miniștri de Externe. El nu a dezvăluit identitățile acelor oficiali străini și nici ce s-a discutat în timpul acestor întâlniri.

Kellogg, care este în contact cu Trump în mod regulat, a subliniat că nu vorbește în numele fostului președinte și nici al campaniei sale. Totuși, oficialii europeni sunt dornici să obțină orice informație despre politica externă a lui Trump în cazul în care acesta îl învinge pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie.

Reclamă

În ultimele luni, diplomații străini s-au întâlnit regulat cu oficiali din Administrația Trump din perioada 2017-2021. Printre principalele preocupări în capitalele europene se numără modul în care Trump va gestiona războiul din Ucraina și relația Americii cu NATO. Fostul președinte și aliații săi și-au exprimat scepticismul cu privire la trimiterea mai multor ajutoare către Ucraina, iar Trump a criticat în repetate rânduri țările NATO pentru cheltuielile prea mici alocate apărării.

Dezbaterea dezastruoasă luna trecută pentru președintele în exercițiu, democratul Joe Biden, care candidează pentru realegerea în funcție, pare să îi fi crescut șansele lui Trump. Fostul președinte îl conduce pe Biden cu 2,1 puncte procentuale la nivel național, conform FiveThirtyEight, în timp ce Biden avea un ușor avans înainte de dezbatere.

Deși Kellogg nu a dezvăluit cu cine s-a întâlnit, el a postat luni o imagine pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter), descriind-o ca o „discuție informală” cu președintele Parlamentului Ucrainean, Ruslan Stefanciuk.

În iunie, Reuters a relatat că Kellogg și un alt consilier de-ai lui Trump i-au prezentat fostului președinte un plan de a încheia războiul din Ucraina, parțial prin condiționarea oricărui ajutor viitor către Kiev de acordul liderilor ucraineni de a se așeza la masa discuțiilor de pace cu Moscova.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro