Reclamă

Politicile protecționiste ale viitoarei administrații americane amenință creșterea economiei mondiale, potrivit mai multor oficiali de la Banca Centrală Europeană. Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, a propus creșterea semnificativă a barierelor comerciale, propunând un tarif universal de 10% asupra importurilor din toate țările și un tarif de 60% la importurile din China, cu scopul de a reduce deficitul balanței comerciale americane.

Guvernatorul Băncii Centrale a Finlandei, Olli Rehn, a declarat că tarifele semnificative la import ar putea avea consecințe negative asupra economiei globale, subliniind că un nou război comercial este ultimul lucru necesar pe fondul rivalităților geopolitice, în special între aliați. „Ceea ce știm este că tarifele semnificative la import care sunt vehiculate ar putea avea ramificații negative pentru economia mondială. Un nou război comercial este ultimul lucru de care avem nevoie astăzi, în contextul rivalităților geopolitice, în special între aliați”, a afirmat Rehn.

De asemenea, guvernatorul Băncii Naționale a Austriei, Robert Holzmann, a atras atenția că aceste politici ar putea menține dobânzile și inflația ridicate în SUA, exercitând presiuni asupra prețurilor în alte regiuni. „El vorbește serios și probabil le va implementa mai repede decât ne așteptăm. Dacă acest lucru se va întâmpla, ce așteaptă piețele? Că dobânzile vor rămâne la un nivel ridicat și că inflația va fi de asemenea mai mare”, a spus Holzmann la un eveniment organizat la Viena, adăugând că asta va pune presiuni asupra dolarului și inflației din zona euro.

Holzmann a precizat că, în cazul unei aprecieri a dolarului, acesta ar putea ajunge la paritate cu euro, ceea ce ar crește costurile importurilor, în special la energie, complicând eforturile BCE de a atinge ținta de inflație de 2%.

Tensiunile comerciale au început să crească între SUA și Europa în timpul primului mandat al lui Donald Trump, iar lipsa unui răspuns comun din partea Europei a fost o greșeală care nu ar trebui repetată, a subliniat Rehn. „Dacă va începe un război comercial, Europa nu trebuie să fie nepregătită, cum s-a întâmplat în 2018”, a adăugat Rehn.

El a mai afirmat că „BCE trebuie, în limitele mandatului său, să fie o ancoră de stabilitate economică și financiară în acest peisaj de provocări uriașe. Nimeni nu trebuie să se îndoiască de faptul că vom suporta pe deplin această responsabilitate”.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro