Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării al Statelor Unite ale Americii a manifestat simptome asemănătoare celor asociate cu „sindromul Havana” în timpul summitului NATO desfăşurat la Vilnius, în luna iulie a anului trecut, a confirmat luni Pentagonul.

Această dezvăluire survine în urma unei investigaţii de presă care sugerează o posibilă legătură între acest sindrom şi activităţile de spionaj rusesc.

„Pot să confirm că un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului Apărării a prezentat simptome similare cu cele raportate în cazul incidentelor anormale de sănătate”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a Pentagonului, Sabrina Singh. Detaliile vin după publicarea unei investigaţii care impune o posibilă implicare a serviciilor secrete ruse în aceste incidente. Revista germană Der Spiegel, împreună cu parteneri media, a dezvăluit că spatele „sindromului Havana” s-ar putea afla o unitate specială a serviciului de informaţii militare al Rusiei, GRU.

Cunoscut sub denumirea de „sindromul Havana”, această afecţiune misterioasă a fost raportată iniţial de către angajaţii ambasadei SUA din Havana în 2016, manifestându-se prin simptome precum dureri de cap, pierderi ale auzului, ameţeli şi greaţă. Incidente similare au fost raportate ulterior în diferite părţi ale lumii. O investigaţie oficială condusă anterior a sugerat că este „foarte puţin probabil” ca un „adversar străin” să fie responsabil pentru aceste cazuri, citând factori de mediu sau afecţiuni preexistente ca posibile explicaţii.