Reclamă

Ca în fiecare an, locurile de muncă pe litoral sunt nelimitate pe perioada sezonului estival. Hotelierii de la mare sunt dispuși să primească personal chiar și fără experiență minimă în domeniu, promițând salarii motivante. Totul pentru a reuși să își acopere activitatea și să reușească să ofere servicii de excepție, clienților.

Dincolo de cerere însă, rămâne problema oferte, întâlnită de altfel tot mai des în ultimii ani. Românii, în special tinerii prezintă tot mai puțin interes pentru a munca sezonieră.

Joburi nelimitate pe litoral, puține cereri

Hotelierii de la mare au deschis sezonul cu deficit de personal. Problema persistă deja de ani buni, astfel că se încearcă în mod constant găsirea unor soluții de moment. Una dintre acestea vizează aducerea forței de muncă din exterior. Astfel, ajung să lucreze pe litoralul românesc, angajați din Sri Lanka, Palestina sau Irak.

Puțini tineri își iau viața în propriile mâini și acceptă provocarea unui job sezonier care să le rotunjească bugetul.

Problema pleacă și de la viziunea părinților, spun hotelierii. Aceștia cred că mulți evită să își îndrume copiii spre școli de meserii.

Nu găsim mai ales calificaţi, asta este o foarte mare problemă. Pe HoReCa este mai greu. Nu mai sunt şcolile profesionale care erau cândva.

În România, încă suntem victimele prejudecăţilor: părinţii încă văd şcoala de meserii ca pe o ultimă redută pentru copiii lor. Învăţământul dual câştigă teren de la an la an, dar nu a ajuns încă în punctul în care poate acoperi nevoia de forţă de muncă din sezon.„, a explicat un hotelier de pe litoral.

Salariile promise de patronii de pe litoral se încadrează între 2500 și 4000 de lei. De altfel, bucătarii de exemplu ajung să câștige și 8000 de lei pe lună. Remunerației i se adaugă și transportul, cazarea sau masa asigurate de angajator.

Unii dintre patronii de la mare sunt convinși că pandemia a acutizat și mai mult situația din domeniul HoReCa ajung să fugă la propriu de joburile din România. Acceptă însă provocarea pentru acest domeniu în alte state.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro