Sezonul estival de pe litoral se va deschide cu deficit de personal. Situația persistă de ani buni deja, spre dezamăgirea patronilor. Astfel, în acest moment, oferta de locuri de muncă la mare este extrem de variată. Cu toate acestea, tot mai puțini români vor să lucreze ca sezonieri. Una dintre soluțiile la care angajatorii de la mare pot apela pentru a salva situația este forța de muncă din străinătate.
Varietate de joburi pe litoral, prea puțini dornici să lucreze
Ne despart doar câteva săptămâni până la momentul în care pe litoral vor ajunge turiștii. Cu toate că s-au străduit să le ofere condiții de cazare moderne și investesc constant în modernizare, patronii de pe litoral se plâng de un dezavantaj major: lipsa personalului. In urmă cu ani buni, tinerii luat cu asalt litoralul din dorința de a găsi un loc de muncă. De la an la an însă, lucrurile s-au schimbat complet în acest sens. Patronilor de la malul mării a început să le fie din ce în ce mai greu să găsească personal. Astfel, cele mai multe unități de cazare de pe litoral funcționează cu deficit de personal inclusiv în plin sezon.
Angajatorii susțin că deși vin cu oferte de joburi bine plătite pe litoral, interesul este foarte scăzut.
Departamente precum recepția, curățenia/housekeeping-ul, vânzările sau administrarea plajei sunt cel mai greu de acoperit ca număr de angajați.
Unul dintre motivele principale în acest sens este acela că românii fug de locurile de muncă sezoniere. Pentru a scăpa de aceste probleme, mulți patroni au încercat chiar să își păstreze angajații și în lunile de iarnă. Fără vreo schimbare insă.
Soluțiile la care patronii de pe litoral apelează
Pentru a face față nivelului de muncă din plin sezon, angajatorii apelează la diverse măsuri. Una dintre ele este aceea de a asigura transportul angajaților care vin din alte zone ale județului Constanța, spre stațiuni. De asemenea, se apelează și la forța de muncă din străinătate.