Un nou record negativ a fost atins astăzi pentru România. Potrivit datelor oficiale, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate alte 40.018 cazuri noi de persoane infectate cu COVID-19, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai grave potrivit epidemiologului Octavian Jurma. Ce previziuni sumbre a făcut acesta?
Octavian Jurma a tras un semnal de alarmă. Potrivit spuselor acestuia valul cinci al pandemiei este departe de a ajunge la final. Numărul de noi cazuri de îmbolnăvire este în continuă creștere, iar lucrurile se vor înrăutăți. Acesta preconizează că numărul de noi cazuri va ajunge și la 45.000 de mii pe zi. Mai mult, epidemiologul a mai precizat că în această săptămână peste 1 milion de români se vor infecta cu virusul SARS-CoV-2.
„Astăzi am avut un nou debut de săptămâna înalt, cu 66% peste debutul săptămânii trecute. Nu e semn bun, speram să văd mai degrabă o încetinire a ratei de creștere la 35%, cât este scenariul optimist pe săptămâna curentă.
Asta înseamnă că mâine vom începe săptămâna (valorile de marți sunt cele înregistrate luni) cu valori peste 35.000 de cazuri pe zi, poate chiar peste 40.000 și un vârf săptămânal în jurul a 45.000 de cazuri pe zi.
În această săptămâna vom înregistra peste 200.000 de cazuri noi de COVID-19, ceea ce înseamnă că, în realitate 1 milion de români se vor infecta (la o rată conservatoare de detecție de 1 din 5)”, a explicat Octavian Jurma.
Octavian Jurma, semnal de alarmă
De asemenea, epidemiologul a mai precizat că varianta Omicron a virusului nu este așa de blândă pe cât se crede și că oamenii are trebui să ia lucrurile mai în serios. Octavian Jurma a subliniat și faptul că numărul pacienților din spital a început să crească. Mai mult, a tras un semnal de alarmă și a atras atenția supra numărului crescut de internări în rândul copiilor
„Minim 20,000 dintre aceștia vor fi copii, care depind exclusiv de adulți pentru protecția lor. Semnul principal al unui debut de faza descendența este un „lower Monday”, o zi de luni care să debuteze sub valoarea zilei de luni precedentă. Deci vârful se vede mereu doar retroactiv. Din păcate am depășit 10.000 de internări dintre care 903 la ATI (raportul GCS scade internările la ATI de parcă nu ar fi tot spitalizări).
Aparent Omicron este mult mai blândă pentru că se răspândește mult mai repede decât progresează boala și valul de internări a rămas și mai mult în urma valului de infectări. În această săptămâna vom depăși totalul zilnic de 15.000 de internați și săptămâna viitoare vom atinge sau depăși recordul valului Delta de 20.000 internări.
Din păcate 8% dintre internări sunt minori în valul 5-Omicron, un procent de aproape trei ori mai mare decât în valul 4-Delta, ceea ce înseamnă că și internările la minori vor depăși un total zilnic de 1.000 de copii internați. Evident faptul că Omicron pune mai mulți copii în spital decât Delta nu e tocmai o dovadă că e mult mai blândă”, a mai spus Octavian Jurma.