AFP a prezentat simptomele Covid-19. Acestea sunt oboseală, febră, tuse, dureri de cap, pierderea mirosului şi, mai puţin frecvent, pneumopatii – sunt benigne. Se pare că simptomele se schimbă de la un pacient la altul, fiind necunoscute şi greu de acceptat pentru sistemul imunitar al omului. Care sunt simptomele:

SUIŞURI ŞI COBORÂŞURI

Un medic francez a dat mai multe informaţii pentru AFP.

”Atunci când avem gripă, stăm în pat timp de câteva zile, iar apoi ne simţim per ansamblu tot mai bine. În acest caz, bolnavii se simt mai bine o zi, iar ziua următoare din nou rău. Este foarte surprinzător. În 25 de ani de profesiune, n-am mai văzut niciodată aşa ceva”, declară Marianne Pauti, un medic generalist de la Paris.

Alt semn  este faptul că boala se instalează destul de treptat, spre deosbire de gripă, de exemplu, care se manifestă în mod brutal în toate cazurile.

În general, simptomele durează două săptămâni, eventual mai mult – uneori mai puţin. Iar agravarea poate avea loc în a doua fază.

PIERDEREA MIROSULUI

Acesta este semnul care a fost descoperit recent şi care a fost descris doar în mod izolat la primele victime în China – anosmia sau pierderea brutală a mirosului.

”În contextul actual, dacă aveţi o anosmie fără nas înfundat, sunteţi covid pozitiv, nu merită efortul să mergeţi să vă testaţi”, tranşează dr Corré, care a alertat centrul 15 cu privire la acest nou simptom.

Virusul SARS Cov-2 este atras de nervi. Atunci când pătrunde în nas, în loc să atace mucoasa, aşa cum o fac rinovirusurile obişnuite, el atacă nervul olfactiv şi blochează moleculele de miros, explică dr. Corré. Atingerea ar fi a priori locală.

Iar cum 90% din ceea ce mâncăm este legat de miros, anosmicii se plâng de pierderea gustului. Însă numai pierderea gustului (ageuzia) nu a fost descrisă, pentru moment.

OBOSEALĂ ŞI DURERE DE CAP

”Aud mereu acelaşi lucru: pacienţi epuizaţi, care fac trei paşi şi trebuie să se întindă”, povesteşte dr. Pauti.

FEBRĂ ŞI CURBATURI

Virusul SARS Cov-2 poate antrena accese de febră fluctuante şi, în general, mai puţin puternice decât alte simptome virale.

Mulţi se plâng de asemenea de curbaturi – dureri musculare provocate de o boală sau o oboseală mare -, ”clasice” într-o afecţiune virală, dar care sunt adesea mai dureroase şi mai localizate.

TUSE

O tuse seacă, însoţită uneori de dureri în gât şi curgerea nasului, pot de asemenea să indice această boală.

TULBURĂRI INTESTINALE

Unii pacienţi prezintă diaree, iar mai rar greaţă. Însă ”doar aceste simptome nu sunt suficiente în vederea diagnosticării bolii”, subliniază dr. Pauti.

PNEUMOPATIE

Atunci când virusul atinge plămânii, durerea viariază. Cel mai raportat sentiment este de a avea plămânii ”prinşi în menghină”. Alţi bolnavi se tem că nu mai pot inspira aer, ”lucru care poate fi agravat de angoasă, mai ales la persoanele izolate”, potrivit medicilor parizieni, potrivit Site-ului news.