Reclamă

Angajatorii au obligația de a le oferi angajaților condiții de muncă decente mai ales în perioadele caniculare. Puțini salariați știu însă ca au aceste drepturi în zilele toride. România traversează valuri uriașe de caniculă, astfel că Inspecția Muncii va desfășura ample controale în acest sens. Mai ales având în vedere avertizările emise de Administratia Nationala de Meteorologie cu privire la temperaturile extreme care vor fi înregistrate în următoarele zile.

Angajatorii trebuie să respecte drepturile angajaților în perioadele de caniculă

Numeroși salariați din România trebuie să își desfășoare în aceste zile activitatea în disconfort termic.

Inspecția Muncii din România va intensifica controalele pentru asigurarea respectării măsurilor de protecție a angajaților în astfel de condiții.

Temperaturile ridicate, însoțite de indicele temperatura-umezeala va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a țării. Într-un astfel de context se impune implementarea de măsuri pentru angajați

Astfel, inspectoratele teritoriale de muncă vor efectua controale riguroase pentru a verifica dacă angajatorii respectă obligațiile legale. Patronii sunt sfătuiți să asigure condiții minime care să contribuie la menținerea stării de sănătate a salariaților în timpul muncii.

Aceste măsuri includ reducerea intensității și ritmului activităților fizice. De asemenea, aceștia ai obligația de a asigura ventilarea spațiilor în care angajații își desfășoară activitatea.

Totodată, patronii trebuie sa țină cont de alternarea efortului fizic cu perioade de repaus în zone umbrite pentru salariații lor. Pentru a preveni deshidratarea, angajatorii trebuie să asigure apă în cantitate de 2-4 litri per persoană pe schimb de muncă.

Totodată, chipamentul individual de protecție trebuie să fie pus la dispoziția angajaților pentru a-i proteja împotriva expunerii la temperaturi ridicate. În plus, angajatorii trebuie să ofere acces la dușuri pentru ca angajații să se poată răcori în timpul orelor de muncă.

Patronii trebuie să ia în calcul reducerea duratei zilei de muncă sau eșalonarea activităților pe intervale orare.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro