Empatia este una dintre cele mai mari virtuți ale ființei umane. Să oferim ajutor celor care au nevoie reală este una dintre cele mai bune fapte pe care le facem. Lăsând la o parte răutățile și relele care ne afectează viața, ajungem să cunoaștem adevărata intenție a celor de lângă noi doar atunci când avem nevoie. Și în intenția de a oferi ajutorul există niște reguli despre care psihologii ne avertizează.
Să oferi ajutor este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Să îl oferi însă atunci când nu îți este cerut este una dintre cele mai mari greșeli. În nevoia disperată de multe ori de a le arăta celorlalți care este drumul corect sau ce trebuie să facă, tindem să nu acționăm corect. De multe ori este frustrant să fim refuzați când încercăm să facem bine și ne simțim răniți. Putem doar să ne informăm și să înțelegem acest proces, astfel vom învăța și cum trebuie să acționăm corect.
De ce nu trebuie să oferi ajutor fără să-ți fie cerut
Compasiunea, empatia și iubirea sunt printre cele mai nobile sentimente. Încă de mici, suntem educați să oferim ce avem mai bun și să nu-l lăsăm pe aproapele nostru la greu.
Psihologii explică faptul că tindem să oferim o mână de ajutor doar atunci când nu știm să impunem limite sănătoase. În primul rând pentru noi, mai apoi pentru cei din jurul nostru. Ajungem să ne implicăm singuri în problemele altora, astfel de sarcini fiind mari consumatoare de energie și alte resurse. De asemenea, fiind mereu disponibili celorlalți poate duce la degradarea relațiilor noastre.
Dacă ajuți fără să ți se ceară, persoana în cauză se poate simți jignită. Fie că are părerea că nu se poate descurca singură sau că o consideri incapabilă, ea poate înțelege greșit intenția ta.