În această zi, gospodinele pregătesc locuința pentru zilele următoare în care se sărbătorește Crăciunul.

An de an, de Ajun, locuințele miros a tot felul de bucate, iar gospodinele pun la punct fiecare detaliu pentru a avea parte de un Crăciun minunat. Bineînțeles, românii țin cont și de unele superstiții în această zi, pentru ca totul să meargă bine în următorul an.

1. Superstiții de Ajun: Ce trebuie să facă gospodinele care pregătesc colaci

Una dintre superstiții este aceea conform căreia în seara de ajun oamenii trebuie să își adune toate lucrurile împrumutate. De asemenea, se spune că femeia care se ocupă de colacii pentru Crăciun trebuie să se ducă în grădină sau în livadă. Acolo, cu mâinile pline de aluat ea trebuie să spună: ”măr, astfel rodnic să fii cum stă aluatul pe mâinile mele”.

Alte gospodine, după ce scoteau pâinea din cuptor spun: ‘cum e cuptorul, lopata plină de pâine, așa să fie copacii, pomii plini de poame”.

2. Ce trebuie să faci pentru a afla cum vei sta cu sănătatea anul următor

Se mai spune că în ziua de Ajun, cei care vor să afle cum se vor simți în următorul an din punct de vedere al sănătății tăiau jumătate de măr. În trecut, se spunea că dacă fructul are viermi în interior, omul se va îmbolnăvi grav. Un măr putred în schimb, anunță moartea.

Înainte de Ajun, casele trebuie să fie curate, fiindcă în această zi nu se mai face curățenie. Se spune că dacă dai cu mătura în Ajun, vei alunga norocul din casă.

3. Aluat special pentru alungatul deochiul animalelor din gospodărie

O altă tradiție specifică Munteniei, Olteniei și Banatului este ca gospodinele să prepare un aluat folosit pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Astfel, animalele vor fi sănătoase tot anul și vor da mai mult lapte.

În pregătirea Ajunului Crăciunului sunt implicați și copiii de toate vârstele, care, cu mult timp înainte, s-au pregătit pentru a umbla cu colindatul.