În tradiția populară, Ajunul Crăciunului este sărbătoarea patronată de Moș Ajun. Se spune că acesta ar fi fost frate geamăn cu Moș Crăciun, fiindcă semănau leit. De asemenea, se mai știe despre acesta că ar fi fost ultimul dintre apostoli. Moș Ajun este cel care a poruncit să se dea flăcăilor colaci și să se umble cu colindatul.
Se spune că Fecioara Maria, înainte să nască, a bătut la ușa lui Moș Ajun. Acesta era prea sărac, așa că a preferat să o trimită pe Maica Domnului la fratele său, Moș Crăciun, mult mai bogat, fiind cioban la bază. Așa a ajuns Fecioara Maria în grajdul lui Moș Crăciun, unde a fost ajutată de Crăciuniță să nască. Tot ea a făcut o minune și l-a făcut pe Crăciun o persoană mai bună.
Tradiții și superstiții în Ajunul Crăciunului
Una dintre superstiții este că în noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau în grajdul animalelor. În această noapte se spune că boii vorbesc între ei despre Iisus Hristos. De asemenea, se mai spune că în noaptea de Ajunul Crăciunului se deschis cerurile. Numai oamenii credincioși și buni la suflet pot vedea această minune.
O altă superstiție ne mai spune că în noaptea de Ajun nu este bine să deschidem nimănui ușa, fiindcă acest lucru înseamnă că ne va zbura norocul din casă.
Ce trebuie să facă fetele nemăritate
Mulți oameni care țin obiceiurile și tradițiile nu mănâncă nimic în ajunul Crăciunului. Cei care mănâncă, nu vor avea noroc anul următor. În ajunul Crăciunului se pune puțină otavă pe masă. Cei care o vor da vacilor după sărbători să o mănânce, vor avea un an bogat iar vacile li se vor înmulți.
De asemenea, se mai spune că în ajunul Crăciunului este bine ca cei mici să mănânce bostan. Acest lucru înseamnă că vor fi feriți de boli în anul următor. O altă superstiție spune că fetele nemăritate trebuie să țină post negru în Ajun, pentru a-și visa ursitul.
Multe dintre tradițiile și obiceiurile de Ajun se păstrează chiar și în ziua de astăzi, cel mai mult la sate.