Reclamă
Reclamă

Obezitatea este cea mai frecventă boala metabolică și se asociază adesea cu boli cronice severe cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, apneea de somn etc. Ea este caracterizată printr-un exces de țesut adipos. În mod normal organismul bărbaților conține un procent de 15 – 20 % de țesut adipos, iar organismul femeilor un procent de 25 – 30 % de țesut adipos.

Obezitatea este întâlnită atât în rândul adulților cât și în rândul copiilor fapt ce îi ingrijorează pe specialiști. Cauzele obezității sunt: sedentarismul, alimentația hipercalorică, predispoziția genetică, factorii psihologici dar și unele afecțiunile medicale.

Diagnosticul de obezitate este stabilit de către medicul de familie în urma calculării indicelui de masă corporala. Totodată, medicul va dori să facă si o serie de alte analize, pentru evaluarea riscurilor la care este expus pacientul obez. Printre acestea se numără analizele de sange ce dezvăluie valorile colesterolului, precum si glicemia, dar si electrocardiograma, analize la nivelul glandei tiroide ori screening pentru diabet sau steatoza hepatică.

Obezitatea este o boală care atrage după sine alte afecțiuni grave precum: boli cardiovasculare, boli metabolice, boli digestive, boli de piele dar și infertilitate. Aceasta poate fi prevenită printr-un adoptarea unui stil de viață sănătos, exerciții fizice regulate,însă este necesară și monitorizarea regulată a greutății.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro