Reclamă

Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată o peșteră pe Lună, situată la cel puțin 100 de metri adâncime. Această peșteră ar putea fi un loc ideal pentru construcția unei baze permanente pentru oameni, potrivit cercetătorilor.

Este doar una dintre probabil sutele de peșteri ascunse într-o „lume subterană, nedescoperită”. Țările aspiră să stabilească o prezență umană permanentă pe Lună, dar vor trebui să-și protejeze astronauții de radiații și temperaturi extreme.

Helen Sharman, primul astronaut britanic care a călătorit în spațiu, a declarat pentru BBC News că noua peșteră descoperită pare a fi un loc bun pentru o bază. „Această peșteră este atât de adâncă încât astronauții ar putea avea nevoie să intre și să folosească ‘costume cu propulsie sau un lift’ pentru a ieși”, a explicat Sharman.

Lorenzo Bruzzone și Leonardo Carrer de la Universitatea din Trento, Italia, au găsit peștera cu ajutorul unui radar care a pătruns prin deschiderea unei gropi de pe Mare Tranquillitatis, o câmpie stâncoasă vizibilă cu ochiul liber de pe Pământ, unde Apollo 11 a aterizat în 1969.

Peștera are un luminator care duce în jos către pereți verticali și o suprafață înclinată ce ar putea continua și mai mult sub pământ. A fost creată cu milioane sau miliarde de ani în urmă, când lava curgea pe Lună, formând tuneluri în stâncă.

„Este cu adevărat incitant. Când faci aceste descoperiri și te uiți la aceste imagini, îți dai seama că ești prima persoană din istoria umanității care le-a văzut”, a spus profesorul Carrer.

Odată ce profesorii Bruzzone și Carrer au înțeles dimensiunea peșterii, și-au dat seama că ar putea fi un loc potrivit pentru o bază lunară. „La urma urmei, viața pe Pământ a început în peșteri, așa că are sens ca oamenii să poată trăi în interiorul lor și pe Lună”, a spus Carrer.

Peștera nu a fost încă explorată pe deplin, dar cercetătorii speră că radarul care pătrunde în sol, camere sau chiar roboți ar putea fi folosiți pentru a o cartografia. Oamenii de știință bănuiesc că există peșteri pe Lună de aproximativ 50 de ani. În 2010, s-a sugerat că gropile văzute într-o misiune din cadrul Lunar Reconnaissance Orbiter ar putea fi intrări în peșteri.

„Avem imagini foarte bune ale suprafeței, putem vedea locurile de aterizare ale misiunii Apollo, dar nu știm nimic despre ceea ce se află sub suprafață. Există oportunități uriașe de descoperire”, a afirmat Francesco Sauro, coordonatorul Topical Team Planetary Caves al Agenției Spațiale Europene, pentru BBC News. El adaugă că „cercetarea ne poate ajuta să explorăm peșterile de pe Marte în viitor”, ceea ce ar putea ajuta la găsirea dovezilor vieții pe acea planetă.

Peștera de pe Lună ar putea oferi și indicii fundamentale despre istoria Lunii și a sistemului nostru solar. Rocile din interiorul peșterii sunt mai puțin deteriorate sau erodate de vremea spațială și ar putea oferi o înregistrare geologică extinsă.

Cercetarea a fost publicată în revista științifică Nature Astronomy, potrivit BBC.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro