Reclamă

Despre multe alimente s-a spus de-a lungul timpului tot felul de informații. Despre unele că sunt nocive, despre altele că fac minuni, că pot trata boli etc. Se pare, însă, că specialiștii au decis să demonteze aceste mituri.

Da, unele informații sunt corecte, însă unele sunt pur și simplu nu au absolut nicio legătură cu realitatea.  De cele mai multe ori, majoritatea miturilor au legătură cu alimentele întâlnite cel mai des pe mesele noastre: carnea, zahărul, sarea, uleiul sau pâinea.

În timp ce unele detalii au rămas ca fiind reale, altele au fost demontate de către oamenii de știință. Patru dintre cele mai cunoscute mituri legate de alimentație au fost deja respinse în urma unor studii științifice.

Zahărul brun nu este mai sănătos decât cel alb

Se spune că zahărul brun este mai sănătos decât cel alb. Ei bine, acest lucru nu este adevărat, conform specialiștilor. Conform stiati-co.net, zahărul alb și cel brun sunt cam la fel. Zahărul brun este diferit doar prin modul de utilizare a melasei, ceea ce îl face să fie mai închis la culoare.

Acest aliment este considerat ca fiind mai sănătos fiindcă este mai puțin dulce față de zahărul alb. Totuși, acest efect are legătură cu faptul că zahărul brun conține mai multă apă.

Oamenii de știință au aflat totul! Top 4 mituri despre alimente. Tu ai crezut în aceste minciuni?
social media

Un alt mit este acela conform căruia zahărul i-ar face pe copii hiperactivi. Acest lucru este parțial corect. După câte știm, zahărul înseamnă calorii, iar caloriile sunt energie. Astfel, copiii vor fi mai puțini activi, fiindcă primesc multă energie atunci când mănâncă zahăr.

Zahărul îi face pe copii hiperactivi?

Asta nu înseamnă că aceștia vor fi hiperactivi toată ziua. Chiar dacă acest mit a fost demontat, este important să stăm departe de zahăr, atât noi cât și copiii noștri. De ce? Pentru că se produc pagube mari asupra dinților și nu numai.

Ați auzit vreodată informația conform căreia ciocolata ar produce puncte negre? Ei bine, oamenii de știință au făcut un studiu pe această temă. Mai mulți oameni au primit tablete concentrate de ciocolată. Participanții la studiu au fost consultați dermatologic înainte și după experiment și nu au fost identificate diferențe.

Cel de-al patrulea mit are legătură tot cu zahărul. Se spune că acesta ar crea dependență. Ei bine, în anul 2009 a fost lansată o carte. În carte se vorbea despre un experiment în cadrul căruia mai mulți șoareci de laborator au fost hrăniți cu cantități mari de zahăr timp de câteva zile. Ulterior, aceștia nu au mai putut să mai mănânce altceva. Experimentul a fost repetat pe oameni, însă nu a fost înregistrat același efect, deci și ideea că zahărul ar da dependență a fost demontată.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro