O profesoară a refuzat să le predea studenților săi în altă limbă decât rusa, căci nu merg la război

În Ucraina, nu toți tinerii care aleg să-și continue studiile sunt susținuți de profesorii lor. Într-o universitate din Kiev, un cadru didactic a refuzat să le vorbească studenților în ucraineană pentru că erau în sala de clasă și nu pe front, să-și apere țara.

Incidentul neobișnuit a avut loc la Universitatea Națională de Comerț și Economie din Kiev. Aici, Nina Ivancenko, profesor asociat al Departamentului de Statistică și Econometrie, a decis să nu le vorbească studenților săi în ucraineană, ci în rusă.

Supărați de acest lucru, tinerii s-au plâng de tratamentul de care aveau parte, iar răspunsul cadrului didactic i-a lăsat fără cuvinte. Profesoara nu folosea decât limba rusă ca să-i „pedepsească” pe studenți, pentru că nu s-au înrolat în armată.

O înregistrare din timpul unui curs în care-i certa pe tineri a fost postat în mediul online. Iar Nina Ivancenko nu era revoltată doar pe studenți, ci și pe familiile lor. După spusele sale, oricine a trecut de vârsta majoratului ar trebui să lupte în război.

Aveți conștiință? Părinții voștri sunt acasă, cu voi? Și de ce sunteți aici, de ce nu sunteți pe front? Aveți 18 ani. De ce nu v-ați înrolat ca voluntari?, a spus ea.

Iar atacurile nu s-au oprit aici. Profesoara a continuat să le spună persoanelor prezente la cursul său că va vorbi rusă, căci nici eu nu vor să-și apere țara.

Îmi spuneți mie că vorbesc rusa. Vreau să vă intreb, vorbitori de ucraineană ce sunteți, de ce stați acasă? De ce stau părinții voștri acasă?

Profesoara care refuză să le vorbească studenților în ucraineană a fost demisă

După ce înregistrarea cu pricina a ajuns în mediul online, a fost ascultată și de autorități și conducerea universității. Nina Ivancenko a fost demisă, în ciuda vechimii pe care o avea în calitate de profesor universitar.

Avem o poziție categorică în ceea ce privește respectarea legislației lingvistice, care asigură educarea patriotismului și a conștiinței tineretului din Ucraina. Am primit semnale despre încălcarea eticii pedagogice de către profesorul Ivancenko, în special prin utilizarea limbajul țării agresoare și declarații ilegale îndreptate către studenți., a transmis Universitatea Națională de Comerț și Economie din Kiev.

Share.