Într-un moment semnificativ din istorie, pe 20 aprilie 1945, dictatorul Adolf Hitler face ultima sa apariție în public, înainte de a se retrage în buncărul său din Berlin. Această zi, în care Hitler împlinea 56 de ani, a fost marcată de o slăbiciune evidentă a dictatorului, care a fost surprins într-un clip video în timp ce înmâna medalii unor copii-soldați. Imaginile au evidențiat aspectul bolnav și tremurătura puternică a mâinii sale stângi, fapt ce nu a putut fi ascuns nici de propaganda nazistă.

Un an după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, pe 20 aprilie 1946, Liga Națiunilor, organizația creată pentru a menține pacea mondială după Primul Război Mondial, este oficial dizolvată. Responsabilitățile sale majore sunt preluate de Organizația Națiunilor Unite (ONU), recunoscând astfel incapacitatea Ligii de a îndeplini obiectivul principal. Această tranziție marchează începutul unei noi ere în politica internațională.

Dincolo de Europa, pe tărâmul Americii Latine, evenimentele se precipită odată cu eșecul invaziei de la Golful Porcilor în 1961, o operațiune orchestrată de CIA în încercarea de a răsturna guvernul Fidel Castro din Cuba. Participarea a 1.500 de exilați cubanezi antrenați de SUA s-a confruntat cu o rezistență masivă, moment care a consolidat și mai mult legăturile dintre Cuba și URSS, pavând drumul către ulterioara criză a rachetelor din Cuba.