Reclamă

O familie ascunsă de particule „fantomă”, numită Majoron, ar putea fi responsabilă pentru toată materia întunecată din univers și ar oferi, totodată, o explicație privind existența materiei în general, conform unui nou studiu relatat de Live Science. Majoron este o particulă ipotetică care funcționează ca propria sa antiparticulă și care, conform calculelor cercetătorilor, ar fi fost prezentă în abundență în haosul universului timpuriu.

Una dintre cele mai mari provocări ale cosmologiei este de a înțelege de ce există atâta materie în univers și aproape deloc antimaterie, având în vedere că majoritatea reacțiilor fundamentale dintre particule produc cantități egale de materie și antimaterie, ce se anihilează reciproc în explozii de energie. Totuși, materia a supraviețuit în univers în ciuda acestei tendințe către echilibru.

Ipoteza principală care explică această discrepanță sugerează că la începuturile universului, un proces necunoscut a favorizat materia asupra antimateriei. Recent, un studiu a propus că acest proces ar putea fi legat de existența unor particule foarte mici și bizare numite neutrini, sau neutrino. Neutrinii sunt particule care au o masă foarte mică și un spin orientat într-o singură direcție, spre deosebire de majoritatea particulelor.

Modelul cercetătorilor indică faptul că, în primele momente ale universului, neutrinii erau într-un echilibru perfect. Cu toate acestea, pe măsură ce cosmosul s-a extins și s-a răcit, acest echilibru s-a disrupt, ceea ce a dus la o asimetrie care a făcut ca o parte din neutrini să dispară. Asimetria neutrinilor a generat o reacție în lanț care a afectat și echilibrul dintre materie și antimaterie.

Mai mult decât atât, unele dintre aceste particule neutrino s-au combinat pentru a forma o particulă nouă, Majoron, care ar supraviețui până astăzi și ar constitui cea mai mare parte a masei tuturor galaxiilor, deși ar rămâne nedetectabilă. Astfel, Majoron este considerat un posibil candidat pentru materia întunecată, substanța enigmatică ce reprezintă până la 85% din masa totală a universului.

Dacă existența particulelor Majoron va fi confirmată prin metode experimentale, aceasta ar putea oferi soluții pentru mai multe mistere cosmice, incluzând bariogeneza care a condus la prevalența materiei asupra antimateriei și apariția materiei întunecate.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro