Ecuadorul ar putea să aibă la concursul de frumusețe Miss Univers de anul acesta o reprezentantă de 46 de ani. Yajaira Quizhpi, care reprezintă regiunea Sierra, luptă pentru titlul național de Miss Univers Ecuador, care îi asigură locul în competiția mondială.

Sâmbătă aceasta, ea și alte 24 de femei vor concura la finala concursului care va avea loc la Machala, în provincia El Oro. Câștigătoarea va reprezenta Ecuadorul la concursul Miss Univers din Mexic, din luna septembrie, potrivit CNN.

Quizhpi este cea mai în vârstă femeie din istoria țării care a participat la concursul organizat de franciza Miss Univers. „Mă simt mândră că mi se permite să fiu aici. Am spart barierele și este important ca noi, ca femei, să facem un pas înainte fără a ne fi teamă”, a declarat ea pentru CNN en Español într-un interviu video.

Participarea ei la competiție a fost posibilă după ce organizația Miss Universe și-a schimbat regulile legate de vârstă. Anterior, concurentele trebuiau să aibă vârste cuprinse între 18 și 28 de ani. Din 2024, această limită superioară de vârstă a fost eliminată.

„Experiența a fost plină de satisfacții și m-a îmbogățit. Soțul și fiul meu m-au susținut. Soțul meu a fost persoana care m-a încurajat să mă înscriu în competiție și datorită lui am ajuns până aici”, a adăugat ea. Quizhpi este inginer chimist și s-a născut în Azogues, în provincia Cañar. Ea spune că celelalte concurente au susținut-o și că teama de a fi criticată a fost depășită simțind prietenia lor sinceră. „M-au primit cu multă afecțiune, am învățat unele de la altele, din experiențe pozitive și negative. A fost o mare lecție de viață”, a spus ea.

Quizhpi nu este singura concurentă care nu ar fi putut participa în concordanță cu vechiul regulament. Pentru prima dată în istoria sa de peste 70 de ani, franciza a dat undă verde participării femeilor căsătorite sau divorțate și care au născut sau sunt însărcinate. Dintre cele 25 de concurente la Miss Universe Ecuador, șapte participante sunt mame, patru fiind căsătorite, iar celelalte trei, divorțate.

Daysi Laman, de 29 de ani, care este divorțată cu trei copii, spune: „Acest concurs face pași mari și îmi arăt susținerea pentru Quizhpi. Este una dintre cele mai experimentate colege, nu numai datorită vârstei. Este o femeie frumoasă și inteligentă. Ne înțelegem bine și îi admir curajul.”

O altă concurentă, Carolina Cobo, de 29 de ani, este mamă singură a unei fetițe de șapte ani. Ea spune că frumusețea este subiectivă și că noile reguli ale concursului ajută la combaterea stigmatelor sociale.