Reclamă

O nouă variantă mutantă a virusului COVID-19, numită BA.2.86, a fost descoperită în Statele Unite, Danemarca și Israel, potrivit reprezentanților centrelor americane de control și prevenire a bolilor (CDC). Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat această variantă ca fiind sub monitorizare din cauza numărului mare de mutații pe care le prezintă.

Caracteristicile noii mutații

Noua descendență BA.2.86 are 36 de mutații în comparație cu varianta dominantă actuală, XBB.1.5. Dr. S. Wesley Long, director medical de microbiologie diagnostică la Houston Methodist, a explicat că această variantă amintește de o ramură anterioară a virusului. Este necunoscut dacă BA.2.86 va putea concura cu alte tulpini ale virusului sau dacă va dezvolta vreun avantaj în a evita răspunsurile imunitare după o infecție anterioară sau vaccinare.

Potrivit unor analize inițiale, se estimează că noua variantă va putea evita anticorpii declanșați de variantele pre-Omicron și Omicron de primă generație. Cu toate acestea, există indicii că BA.2.86 este mai puțin transmisibilă decât variantele dominante actuale, astfel încât nu se va răspândi pe scară largă. Cu toate acestea, mai sunt necesare date suplimentare de secvențiere pentru a confirma aceste observații.

Subvarianta Omicron XBB.1.5 este ținta viitoarelor vaccinuri de rapel COVID. Vaccinurile de rapel joacă un rol important în lupta împotriva COVID-19 și pot ajuta la protejarea împotriva noilor mutații ale virusului.

O nouă tulpină a Covid-19 face ravagii în lume. Ce trebuie să știi despre BA.2.86, varianta cu 36 de mutații
Social media

COVID-19 rămâne o amenințare

Chiar dacă OMS nu mai clasifică situația ca o urgență de sănătate globală, virusul COVID-19 rămâne prezent în toate statele și continuă să provoace decese și să suferie mutații. Într-o evaluare recentă, au fost înregistrate peste 1,4 milioane de cazuri noi de infecții cu COVID-19 și peste 2.300 de decese într-un interval de timp de 28 de zile.

Numărul global al cazurilor confirmate de COVID-19 a depășit 769 de milioane, iar numărul deceselor a depășit 6,9 milioane. Cu toate acestea, se crede că numărul real al cazurilor și deceselor este mult mai mare decât cel înregistrat oficial.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro