Un nou vaccin împotriva tulpinei Eris a coronavirusului este în curs de dezvoltare de către autoritățile medicale. Se estimează că noua variantă Eris cauzează un număr tot mai mare de îmbolnăviri în Europa, ceea ce determină medicii să se întrebe dacă oamenii vor mai accepta să se vaccineze în continuare.
Apariția unui nou val de COVID-19 în România
Există temeri că un nou val puternic de îmbolnăviri va lovi România, provocat de această nouă tulpină de coronavirus, numită Eris. Numărul de cazuri cauzate de Eris este în creștere în întreaga Europă.
Se pare că autoritățile sunt în proces de dezvoltare a unui nou vaccin care să facă față tulpinii Eris. Cu toate acestea, experții în sănătate și analiștii sunt îngrijorați că acesta ar putea fi privit cu neîncredere de populație, chiar și în contextul în care numărul de cazuri cauzate de Eris este în creștere.
Răspândirea rapidă a tulpinii Eris
Unii experți în sănătate publică speră că oamenii vor accepta noul vaccin, la fel cum fac în cazul vaccinului antigripal. Cu toate acestea, cererea pentru vaccin a scăzut în 2021, în ciuda faptului că peste 240 de milioane de oameni din SUA, adică 73% din populație, au primit cel puțin o doză de vaccin.
În toamna anului 2022, când majoritatea oamenilor erau fie infectați cu virusul COVID, fie vaccinați, mai puțin de 50 de milioane de oameni primiseră vaccinul. Furnizorii de servicii medicale și farmaciile precum CVS Health vor începe să ofere vaccinul actualizat pentru a face față variantei Omicron a virusului, care a dominat în ultimul an.
Provocări în promovarea vaccinului
Producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19 și-au redus așteptările pentru campania de vaccinare din acest an. Pfizer, cel mai mare producător de vaccinuri ARNm împreună cu BioNTech, a avertizat că va trebui să facă concedieri dacă vânzările de vaccinuri nu vor fi suficiente. Rivalul lor, Moderna, a recunoscut că cererea ar putea fi de până la 50 de milioane de doze.
Anul trecut, vânzările de vaccinuri ale Pfizer și Moderna au depășit 56 de miliarde de dolari la nivel mondial, însă analiștii estimează că vor fi de aproximativ 20 de miliarde de dolari în acest an.