O nouă specie de ciupercă descoperită în Europa transformă păianjenii în „zombi”

Oamenii de știință din Europa au identificat o specie de ciupercă necunoscută până în prezent care modifică comportamentul păianjenilor, transformându-i în „zombi” pentru a-și răspândi sporii. Noua specie, numită Gibellula attenboroughii, este omagiată după celebrul cercetător britanic, David Attenborough. Ea funcționează în mod asemănător cu „ciuperca furnicii-zombi” (Ophiocordyceps unilateralis), manipulând gazda astfel încât să ajungă în locuri favorabile diseminării sporilor, conform unui studiu din ianuarie.
Mecanismul prin care ciuperca afectează creierul insectei parazitate rămâne necunoscut, la fel ca evoluția acestor specii și impactul asupra mediului. „Știm foarte bine de furnici, viespi și puține alte exemple. Și acum avem o familie diferită, așa că este o sursă nouă a manipulării comportamentului”, a declarat Dr. João Araújo, micolog la Muzeul de Istorie Naturală din Danemarca și profesor asistent la Universitatea din Copenhaga. „Este ceva foarte interesant care nu este super des întâlnit în lumea paraziților.”
Descoperirea oferă oportunități semnificative de studiere a ciupercilor care controlează insectele și subliniază diversitatea fungiilor. Gibellula attenboroughii face parte dintr-un grup de specii care infectează doar păianjeni.
Echipa de cercetători intenționează să analizeze mai în detaliu aceste ciuperci care parazitează păianjeni pentru a înțelege mai bine relațiile între specii, originea și evoluția lor. O înțelegere aprofundată a acestor ciuperci ar putea contribui la protecția culturilor agricole sau chiar la dezvoltarea de noi medicamente.
„Imaginați-vă, cu o ciupercă ce poate controla comportamentul unui păianjen, ce metaboliți sunt eliberați în creierul acestui păianjen”, a adăugat Araújo. „Ar putea fi ceva cu adevărat revoluționar pentru Alzheimer și bolile degenerative și cele care afectează creierul.”
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨