O femeie din Roman, în vârstă de 51 de ani, a fost victima unei înșelăciuni online după ce a accesat o reclamă pe o platformă de socializare. Aceasta a fost atrasă de promisiunea unei tranzacționări cu acțiuni Hidroelectrica și, fără să își dea seama, a completat detaliile necesare pentru o metodă frauduloasă de sustragere a banilor. Ea a raportat poliției că a suferit daune financiare în valoare de 499 de euro.

La data de 10 octombrie, femeia a accesat o reclamă pe o platformă de socializare legată de tranzacționarea companiei Hidroelectrica. După ce a dat click pe reclamă, a primit un apel telefonic de la o persoană necunoscută.

Aceasta i-a furnizat instrucțiuni, iar femeia a navigat pe un site web, unde a introdus informațiile de pe cardul său bancar și a aprobat o plată de 499 de euro. Ulterior, reprezentanții băncii au contactat-o și i-au informat că tranzacția a fost o fraudă.

O nouă metodă de înșelăciune

Polițiștii din Roman continuă cercetările legate de această înșelăciune, cu scopul de a identifica și prinde persoanele implicate în sustragerea banilor.

Poliția a subliniat în repetate rânduri importanța luării măsurilor de precauție în mediul online pentru a evita înșelătoriile. IPJ Neamț a oferit câteva sfaturi pentru a ne proteja de astfel de situații:

Fiți sceptici față de oferte prea bune pentru a fi adevărate: Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, este posibil să fie o înșelătorie. Este important să gândiți de două ori înainte de a face plăți sau investiții online pe baza promisiunilor extraordinare.

Nu dezvăluiți niciodată date personale sau financiare online: Nu furnizați niciodată informații precum datele cardului bancar, numărul de asigurare socială sau parole prin intermediul mesajelor, apelurilor telefonice sau pe site-uri web necunoscute.

Nu faceți clic pe link-uri suspecte: În cazul în care primiți mesaje sau e-mailuri care par ciudate sau suspecte, este recomandat să nu faceți clic pe link-uri sau să descărcați fișierele atașate. Acestea pot conține programe malware sau pot vă redirecționa către site-uri false.

O nouă metodă de înșelăciune în online! Poliția Română avertizează: Cum a rămas o femeie fără 500 de euro

Verificați întotdeauna identitatea și autenticitatea surselor: Dacă sunteți contactat de către o persoană sau o organizație online, este important să verificați întotdeauna dacă acestea sunt legitime. Căutați informații despre companie sau persoană și sunați la numărul oficial pentru a vă asigura că totul este în regulă.

Folosiți o parolă sigură: Utilizați parole complexe și unice pentru conturile online. Evitați parolele simple sau ușor de ghicit, cum ar fi datele de naștere sau numele de familie. Un manager de parole poate fi util pentru a vă ajuta să gestionați parolele în condiții de siguranță.

Păstrați software-ul actualizat: Asigurați-vă că sistemul de operare, browser-ul web și software-ul de securitate sunt mereu actualizate la ultimele versiuni pentru a preveni vulnerabilitățile cunoscute.

Fiți atenți la semnale de avertizare: Dacă sunteți presați să faceți o plată rapid sau să dezvăluiți date personale sub pretextul unei urgențe, gândiți-vă de două ori. Aceasta poate fi o tactică folosită de înșelători pentru a vă determina să acționați în grabă.

Împărtășiți experiențele: Comunicarea cu prietenii și familia despre potențialele înșelătorii online vă poate ajuta să evitați capcanele. Dacă aveți îndoieli cu privire la ceva, cereți părerea cuiva de încredere înainte de a lua o decizie.

Consultați autoritățile: Dacă ați fost victima unei înșelătorii online, raportați situația autorităților competente și băncii înainte ca situația să devină mai gravă.

Învățați în permanență: Cu tehnologia în continuă evoluție, este crucial să continuați să vă educați în legătură cu noile amenințări și strategii de protecție online.

Ajutați persoanele vârstnice să se protejeze

Este important să împărtășiți aceste informații și cu persoanele în vârstă și să le încurajați să fie precaute și să caute ajutor atunci când au nelămuriri în legătură cu activitățile lor online. O comunicare deschisă și sprijinul din partea celor dragi poate avea un impact pozitiv în evitarea înșelătoriilor.