Reclamă

Medicul infecționist Adrian Marinescu anunță că ne întoarcem la normalitate. Mai exact, ne aflăm în plin sezon al infecțiilor respiratorii, așa cum se întâmpla înainte de pandemia de coronavirus. În acest moment, însă, sunt câteva elemente noi la această epidemie, si anume: circulația virusurilor în general, virusurile cu transmitere respiratorie și sistemul imunitar, care nu este la fel de echilibrat din cauza infecției cu Covid-19. 

Cunoscutul medic Adrian Marinescu, atrage atenția că prevenția este mult mai importantă și mai sigură decât tratamentul. Pentru a nu se confrunta cu această răceală destul de puternică, românii ar trebui să se vaccineze antigripal, dar și anti Covid. 

O nouă epidemie în România. Prevenția, mai importantă decât tratarea

Măsurile de prevenție sunt cunoscute de către toată lumea, după cum urmează, reguli de igienă, evitarea zonelor aglomerate, sau portul măștii de protecție pentru cei care fac parte din categoriile vulnerabile.  

Un alt sfat important al medicului este că în momentul în care simte că are un simptom de răceală, primul lucru pe care trebuie să-l facă este să se izoleze. Nu este deloc recomandat ca acesta să meargă în societate să meargă la locul de muncă, la școală etc. Din păcate, conform doctorului, ce este rău de abia acum începe. 

Lunile ianuarie și februarie, complicate

Mai exact, lunile ianuarie și februarie vor fi la fel de complicate în ceea ce privește epidemia. Medicul spune că nu sunt multe forme severe, cele mai multe dintre acestea sunt ușoare, însă cu toate acestea, trebuie să fim prudenți. De ce trebuie să fim prudenți? Pentru că la Camera de gardă de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș, de exemplu, în fiecare zi se prezintă la Camera de gardă aproximativ 250 de oameni. Făcând o comparație în vârf de pandemie, se prezentau la spital aproximativ 300 de pacienți. 

 

Înainte de a merge la UPU, trebuie să mergem la medicul de familie

Înainte, de asemenea, de a merge la Camera de gardă, orice persoană ar trebui să meargă să fie consultată de medicul de familie, sau la medicul pediatru, în cazul celor mici. Jumătate dintre prezentările de la Camera de gardă ar putea fi rezolvate acasă sau cu ajutorul medicului de familie. Dacă fiecare pacient al respecta acest lucru, ar fi mult mai ușoară situația din spitale. 

„Din pandemie erau câteva semne care ne trimiteau la Camera de Gardă. Dacă respirația este dificilă, dacă starea generală se modifică brusc, mai ales dacă vorbim de o persoană care are o anumită vârstă, peste 65 sau 70 de ani, un copil foarte mic sau cei care au boli cronice, sigur ca atunci vom ajunge la camera de gardă”, a mai explicat Adrian Marinescu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.  

Când trebuie să mergem cu copiii la UPU

Ministerul Sănătății a emis un ghid care să îi ajute pe părinții care nu știu când ar trebui să se prezinte cu copiii la camera de gardă. Așadar, iată când trebuie să mergeți la spital: 

În primul rând, un părinte ar trebui să meargă la secția de primiri urgente cu copilul, în momentul în care acesta are febră peste 38 °C, în cazul copilului mai mic de 3 luni și peste 39 °C, în cazul copilului, cu vârsta peste 3 luni. De asemenea, este important ca înainte de a merge la spital copilului trebuie să i se administreze medicamente antitermice, abia după ce i se administrează aceste medicamente și febra nu scade este momentul de a merge la secția de primiri urgențe.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro