Kremlinul a refuzat să comenteze acuzațiile Marii Britanii privind depistarea recentă a unei nave spion ruse în apele britanice. „Nu am nicio informaţie (…) aşa că mă abţin să comentez”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, citat de AFP, conform Agerpres.
Nava militară rusă Yantar, despre care se crede că este folosită pentru colectarea de informații și cartografierea infrastructurii subacvatice esențiale a Regatului Unit, a intrat luni în apele britanice și a fost observată apoi în Canalul Mânecii, potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Apărării britanic.
Ministrul Apărării, John Healey, a lansat un avertisment ferm către președintele rus Vladimir Putin, declarând că Londra este pregătită să ia „măsuri puternice pentru a proteja Regatul Unit”. Această poziționare vine în contextul în care relațiile dintre Rusia și Vest sunt deja tensionate, mai ales după avarierea mai multor cabluri subacvatice de telecomunicații în Marea Baltică, incident care a atras suspiciuni asupra unui posibil sabotaj orchestrat de Moscova.
Nava Yantar a mai fost detectată și cu câteva săptămâni în urmă în apropierea cablurilor submarine din apele britanice, a menționat Ministerul Apărării britanic, semnalând astfel o îngrijorare constantă cu privire la acțiunile navale ruse din regiune.
Într-o reacție de precauție, NATO a decis să desfășoare nave, avioane și drone în Marea Baltică, conform anunțului făcut de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, săptămâna trecută. Această măsură vine ca răspuns la deteriorarea sistematică a cablurilor submarine, văzute ca o amenințare la adresa securității infrastructurii occidentale.
Aceste evoluții subliniază tensiunile crescute din regiunea Mării Nordului și Baltice, statele vestice fiind preocupate de activitățile Rusiei care vizează infrastructurile esențiale subacvatice. Pe măsură ce aceste evenimente continuă să se desfășoare, situația rămâne un punct focal pentru relațiile internaționale și securitatea regională.