O navă chineză suspectată de deteriorarea unui cablu de internet la Taiwan, investigată de autorități

Data actualizării: 25/02/2025

Paza de coastă a Taiwanului a reținut marți o navă cargo și echipajul său chinez, fiind suspectată că a tăiat în mod deliberat un cablu de internet submarin care conectează insula de arhipelagul Penghu, conform informațiilor oferite de CNN. Nava, înregistrată în Togo și echipată cu un echipaj format din opt cetățeni chinezi, purta un „pavilion de conveniență”, adică arbora steagul unei alte țări în loc de cel al proprietarului navei.

Identificată ca fiind „Hong Tai”, nava cu finanțare chineză a fost detectată în apropierea cablului submarin sâmbătă seara și nu a răspuns la încercările multiple de contact ale gărzii de coastă taiwaneze. La puțin timp după ce nava a ancorat marți dimineață, compania locală de telecomunicații Chunghwa Telecom a observat deconectarea cablului.

Paza de coastă a reacționat rapid, interceptând și abordând nava înainte de a o escorta într-un port din Tainan pentru investigații. Autoritățile taiwaneze nu exclud posibilitatea unei „operațiuni în zona gri” a Chinei, descrisă ca fiind un act coercitiv sau subversiv care nu depășește pragul unui act de război direct. „Trebuie să se analizeze în continuare dacă a fost un act intenționat de sabotaj sau pur și simplu un accident”, a declarat paza de coastă în comunicatul oficial.


Acest incident este doar ultimul dintr-o serie de avarii suspecte ale cablurilor submarine în jurul Taiwanului. În ianuarie, autoritățile au suspectat o altă navă chineză de tăierea unui cablu internațional. Anul acesta, oficialii taiwanezi au indicat nave chineze ca fiind cauza a două incidente similare care au întrerupt cablurile ce leagă insula principală Taiwan de insulele Matsu.

Citește și:

Aceste acțiuni au alimentat îngrijorările Taiwanului privind posibilele operațiuni din „zona gri” ce ar putea afecta comunicațiile insulei cu restul lumii, în contextul în care Beijingul intensifică presiunea asupra insulei autoguvernate. Aceste evenimente sunt parte a unei tendințe globale care include incidente asemănătoare în alte regiuni, cum ar fi cele din Marea Baltică, care sunt încă în curs de investigare.

Șeful NATO, Mark Rutte, a subliniat importanța acestor cabluri, declarând că peste 95% din traficul mondial de internet este transportat prin rețeaua de cabluri submarine, acestea fiind vitale pentru comerțul global de aproximativ 10 trilioane de dolari zilnic.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨