O ‘minge de foc’ surprinsă duminică seara pe cerul României a captat atenția multor persoane. Fenomenul a fost vizibil din Timișoara, Bumbești-Jiu, Craiova și Brașov și a fost identificat de fizicianul Claudiu Tănăselia drept un deșeu orbital provenit de la un satelit Starlink.
Conform declarațiilor fizicianului Tănăselia, postate pe rețelele sociale, „obiectul văzut în această seară deasupra României a fost un satelit Starlink nefuncțional, care a reintrat necontrolat în atmosferă (Starlink-1196, NORAD ID 45103, lansat în 29 ianuarie 2020)”.
Pe platformele de social media au apărut multiple înregistrări din zonele unde fenomenul a fost observabil, confirmând traseul acesteia de la nord-vest spre sud-est. „Deșeu orbital, observat în această seară deasupra Timișoarei, la ora locală 21:16 (aprox.), deplasare pe direcția NV spre SE. Au fost raportate observații similare și din alte orașe din România (Craiova, Brașov, Bumbești-Jiu), Bulgaria, Serbia, Kosovo”, a mai declarat Tănăselia.
În contextul general, conform Space.com, deși în iulie 2024 pe orbita terestră se aflau peste 6.281 de sateliți Starlink, doar 6.206 erau funcționali. Această creștere a numărului de sateliți constelație reprezentată de proiectul Starlink al companiei SpaceX, condusă de Elon Musk, ridică îngrijorări crescânde privind poluarea luminoasă, care afectează observațiile astronomice de mare precizie.
Observația acestui deșeu orbital suprinde problematica industrializării spațiului, care devine din ce în ce mai accentuată prin lansări frecvente de sateliți mici și ieftini care au scopul de a transmite internetul pe întreg globul.