Reclamă

Un exemplu este localitatea San Juan de Gaztelugatxe din Țara Bascilor (Spania). Aici au fost filmate scene din Game of Thrones în 2016, iar locul este cunoscut printre fanii seriei ca fiind Dragonstone. După apariția serialului, locul s-a transformat instant într-o atracție turistică.

Spre exemplu, în 2019, aproape 730 de mii de persoane au vizitat Gaztelugatxe. Numărul maxim a fost de 6.434 de vizitatori într-o singură zi. Sunt cifre mari pentru o localitate atât de mică, dar ceea ce i-a deranjat pe cei din zonă a fost obiceiul de a urca spre biserica de pe vârful insulei, unde obișnuiau să sune clopotul de trei ori, pentru a alunga spiritele rele și a obține noroc.

Totuși, potrivit Euronews, din această vară acest lucru nu va mai fi posibil. Ținând cont că zgomotele afectau păsările maritime din zonă și capacitatea lor de a se reproduce, folosirea clopotului, cu excepția zilelor speciale, a fost interzisă. Frânghia a fost îndepărtată de autorități. Mai mult, turiștii pot ajunge în zonă doar dacă își fac o rezervare online pentru un interval de timp.

Unii localnici sunt nemulțumiți

Există însă și nemulțumiri printre localnici, care au ajuns astfel în aceeași situație în momentul în care doresc să viziteze biserica. Și ei trebuie să facă rezervare online, iar transportul în comun a fost și el dat peste cap. „Este o glumă că localnicii trebuie să ceară acum voie să viziteze un loc aflat în apropierea lor, având în vedere că înainte puteau să-l viziteze oricând doreau”, a spus Maialen Carbo, o tânără din 25 de ani care locuiește în apropiere.

Dintre cei care au vizitat Gaztelugatxe în 2019, aproximativ 46% proveneau din alte zone ale Spaniei, 30% erau străini și 24% proveneau din Țara Bascilor. Vizitatorii din provincia locală Bizkaia, unde se află Bakio, au reprezentat doar 14% dintre vizitatori.

Succesul Game of Thrones, evidențiat și de celelalte produse lansate

Dincolo de faptul că apariția Game of Thrones a impulsionat turismul în anumite zone din Europa, serialul fenomen a inspirat și apariția unor noi produse care s-au bucurat sau care încă se mai bucură de succes. Câteva exemple sunt replicile cu arme și armuri lansate, colecțiile de bijuterii asemănătoare cu cele din serial, dar și colecțiile de haine.

Industria de jocuri video a profitat, la rândul ei, de succesul Game of Thrones pentru a scoate câteva titluri interesante, ca A Game of Thrones Genesis și Game of Thrones (2017), acesta din urmă fiind disponibil pe PS4 și Xbox One. În plus, cei care au testat oferta de jocuri de cazino a operatorilor licențiați din țara noastră au văzut că au și opțiuni inspirate din Game of Thrones, așa cum se întâmplă și în cazul unor altor producții de top, cum ar fi Narcos. Primul slot despre Game of Thrones a fost lansat în 2014, cu acest nume. Compania Microgaming a lansat jocul ce se bucură în continuare de popularitate, mai ales că oferă și rotiri gratuite. Iar printre simboluri sunt cele patru case importante din serial – Baratheon, Sark, Lannister și Targaryen.

Aceste lucruri arată cât de popular a fost serialul Game of Thrones, în condițiile în care rămâne un nume de referință la ani buni de când s-a încheiat. Cele opt sezoane s-au transformat însă într-un adevărat fenomen, deloc surprinzător ținând cont că ultimul sezon a fost urmărit în medie de peste 44 de milioane de oameni.


Reclamă

Share.

Pasionat de SEO si content writing, Ionut scrie pentru substantial.ro inca din 2018.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro