Reclamă

Un răspuns la această întrebare ar putea fi dat de o insulă din Japonia care după ce a fost pusă în carantină pentru a stopa răspândirea noului virus, la nici trei săptămâni a hotărât ridicarea restricțiilor, decizie ce nu a avut rezultatul scontat.

Autoritățile din insula nordică japoneză Hokkaido au hotărât impunerea măsurilor de carantină, pe 28 februarie, o lună mai târziu de la descoperirea primului caz, după ce au identificat 66 de cazuri de infectare cu coronavirus.

Deși au răspuns rapid și au reușit să stopeze răspândirea virusului, trei săptămâni mai târziu, autoritățile au hotărât ridicarea stării de urgență ceea ce a dus la apariția unui nou val de infectare și mai mare.

Pentru a stopa noul val, după aproximativ 26 de zile, oficialii au impus din nou carantina.

”Acum regret. Nu ar fi trebuit să ridicăm prima stare de urgență”, a afirmat Doctorul Kiyoshi Nagase, președintele Asociației Medicale din Hokkaido, pentru Time, potrivit Libertatea.ro

Experții japonezi au căzut de acord că restricțiile au fost ridicate prea rapid și prea devreme, pe baza unei false senzații de siguranță, dar și din cauza presiunii create de afacerile locale.

”Cetățenii din Hokkaido sunt ascultători. În plus, era foarte frig în momentul acela, așa că cei mai mulți oameni petreceau oricum mult timp închiși în case”, spune pentru Time Yoshfumi Tokosumi, un jurnalist local, fost editor al ziarului Hokkaido Shimbun.

Al doilea val de infectare mult mai mare

După ce la mijlocul lunii martie numărul de cazuri noi au scăzut considerabil, agricultorii și oamenii de afaceri au început să creeze presiuni pentru ridicarea carantinei.

Pe 18 martie, guvernatorul Naomichi Suzuki și-a anunțat consilierii că a venit timpul ridicării restricțiilor, ceea ce s-a și întâmplat, o zi mai târziu.

Vestea care a venit chiar în apropierea weekendului i-a făcut pe oamenii să iasă pe străzi, în restaurante și cafenele pentru a sărbători sfârșitul carantinei. În timp ce alți angajați și studenți au revenit de asemenea pe insula.

Pe 9 aprilie, trei săptămâni mai târziu, Hokkaido avea un număr record de infecții – 18 în fiecare zi.

Pe 14 aprilie, oficialii au declarat o nouă stare de urgență. În acel moment insula avea 279 de cazuri de infecție, o creștere de 80% din momentul în care guvernatorul a ridicat prima carantină. Acum, numărul de cazuri a depășit 500.

,,Sunt în board-ul Asociației Medicale Japoneze și am tot cerut guvernului central măsuri mai dure, dar totul se întoarce mereu la economie: e greu să impui o carantină în Japonia”, a spus doctorul Nagase.

Premierul Shinzo Abe a anunțat starea de urgență pentru întreaga țară, pe 16 aprilie.  După ce la început era instaurată doar în șapte prefecturi.

”Până când nu vom avea un vaccin sau un tratament, toată lumea trebuie să își asume responsabilitatea personală și să înțeleagă că, cel mai probabil, restricțiile vor putea fi ridicate abia anul viitor”, este de părere doctorul Kiyoshi Nagase.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro