Reclamă

O gravidă din Iași, diagnosticată cu coronavirus, a stat blocată în ambulanță deoarece medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” nu voiau să o primească. Se pare că tuturor cadrelor medicale le este frică să nu fie infectate cu virusul chinezesc. Cu toate că medicii au protestat, managerul spitalului a decis să trateze pacienta aflată în urgență.

Pe 25 martie, o pacientă însărcinată, diagnosticată cu COVID-19 a fost transferată de urgență la maternitate, prezentând dureri abdominale. Femeia se afla internată la Spitalul de Boli Infecțioase și s-a presupus o iminență de avort.

Transferul către maternitatea „Elena Doamna” i-a deranjat pe medici: „Este abuz, cazul trebuia preluat de Maternitatea «Cuza Vodă»”. Un medic a blocat cu mașina personală intrarea ambulanței în incinta spitalului. Ar fi vorba despre dr. Adina Popovici, conform spuselor colegilor. Se pare că și dr. Oana Neuman a vrut să se pună în calea ambulanței, aceasta ținând de barieră.

Managerul spitalului a fost nevoit să cheme Jandarmeria și Poliția pentru a putea primi pacienta în sala de intervenții și pentru a opri protestul medicilor.

Protest de amploare la maternitate

Tânăra gravidă este din Piatra Neamț și are 26 de ani. Aceasta a fost diagnosticată cu coronavirus după ce a intrat în contact cu soțul ei, proaspăt venit din Marea Britanie. După infectare, pacienta a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase. Din cauza unor dureri în zona abdominală, aceasta a fost transferată la Maternitatea „Elena Doamna”, însă medicii au făcut un protest spontan, menționând că de urgențe se ocupă Maternitatea „Cuza Vodă”.

„În primul rând eu vin în fața dumneavoastră cu vești bune, pacienta este bine și a fost trimisă înapoi la Spitalul de Boli Infecțioase. Este vorba despre o pacientă din județul Neamț, cu o sarcină de 33 de săptămâni, cu o dată prognozată de naștere undeva la începutul lunii mai. Starea ei în momentul de față este bună.

De ce a trebuit să fie adusă la Maternitatea «Elena Doamna»? Știm că în municipiul Iași avem două maternități. Prin rotație, aceste maternități deservesc întreaga regiune. Putem face aici o corelație între reacția angajaților noștri, reacția a fost doar datorată nemulțumirii că de ce noi ca spital să avem acest caz și nu Maternitatea «Cuza Vodă»”, a specificat Gabriel Martinescu, managerul unității medicale.

Medicii au echipamente speciale

„Niciodată nu vor fi destule echipamente. Medicii care au consultat pacienta au fost în deplină siguranță. Ne asigură stocul complet pentru deservirea a două paciente care pot naște aici. În momentul de față am trimis solicitări către Consiliul Județean în subordinea căruia suntem, către DSP și către spitalul nostru frate, «Cuza Vodă». Fac apel ca întregul personal medical să fie susținut cu echipamente de protecție și înțeles că trece prin perioade foarte grele, de stres, așa cum s-a văzut și astăzi. Este nevoie de unitate. Nu ne putem pasa responsabilitatea unul altuia. De asta felicit corpul medical al Maternității «Elena Doamna» pentru devotamentul de care a dat dovadă astăzi”, spune dr. Gabriel Martinescu.

Managerul susține că Maternitatea „Cuza Vodă” a dat dovadă de lipsă de colegialitate. Acesta acuză Maternitatea că a transferat un caz care ar fi trebui să fie tratat în acea unitate medicală, nu în altele nepregătite.

„În momentul de față, nu am primit nicio informație oficială din partea DSP că spitalul «Elena Doamna» primește paciente de obstetrică ginecologie confirmate cu COVID. Până în ziua de astăzi funcționam în rotație pentru garda de primire cu «Cuza Vodă». Reacția personalului este justificată. Acest caz trebuia să ajungă la «Cuza Vodă». Avem nevoie de sprijin. Maternitatea «Cuza Vodă» ar trebui, ca materialele pe care nu le folosește, să ni le pună la dispoziție. Este o dovadă de lipsă de colegialitate”, mai spune managerul unității medicale.

Gravide în carantină

Maternitatea „Elena Doamna” are în prezent nouă paciente plasate în carantină. Una dintre acestea este tânăra pentru care medicii au făcut protest.

„Pe raza județului Iași avem o gravidă aflată la Spitalul de Boli Infecțioase și alte opt aflate în carantină. În ceea ce privește susținerea medicală pe care am oferit-o pacientei cu COVID, pot să va spun că am primit un apel de la DSP să ne anunțe de sosirea acesteia. A ajuns ambulanța în fața spitalului. Nu putem refuza un pacient când vine cu ambulanța. Este o situație de urgență. Menirea unui medic este de a ajuta când i se cere ajutorul”, adaugă Gabriel Martinescu.

Dr. Doina Iancu, unul dintre medicii care s-au ocupat de gravidă, povestește cum a decurs întrega intervenție. Aceasta susține că deși și-au făcut datoria, pacienta nu era responsabilitatea lor.

„Pacienta a venit în stare bună, asimptomatică, trimisă de la Neamț la Spitalul de Boli Infecțioase. Acolo a acuzat dureri, a făcut tratament antispastic și a fost trimisă pentru stabilirea diagnosticului. Diagnosticul ne arată o sarcină de 33 de săptămâni și două zile, în evoluție, fără probleme pentru făt și pentru mamă, care în mod normal ar fi trebui să ajungă la Maternitatea «Cuza Vodă» din două puncte de vedere: Primul, că era garda lo și al doilea, că noi nu primim gravide sub 34 de săptămâni”, spune dr. Doina Iancu, medic specialist la Maternitatea „Elena Doamna”.

Medicii nu se tem

„Costumele de protecție sunt din cap până în picioare. Avem pe dedesupt un costum care este de unică folosință, după care punem pe deasupra un halat de unică folosință, punem cizmele în picioare, după care urmează un halat steril dublat, după care punem capelină, mască. În sală au intrat doi doctori care sunt medici ginecologi, un medic anestezist și echipa de asistente care este formată din cinci persoane și infirmiera. Colegii noștri nu mai aveau rost să intervină pentru că noi eram o echipă completă. Acuza o mică durere normală. Nu ne temem, avem instructaj făcut. Instructaj suficient, materialele nu sunt suficiente. Avem circuit special de transferare a pacientelor. Sistemul spitalului este pavilionar și asta ne ajută, pentru că pavilionul doi este destinat special gravidelor cu COVID-19”, încheie medicul ieșean.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro