Reclamă
Reclamă

O femeie de 95 de ani din Germania a fost condamnată miercuri în apel la un an şi patru luni de închisoare de tribunalul din Hamburg pentru că a negat în repetate rânduri genocidul naziştilor împotriva evreilor, informează AFP.

Judecată pentru „incitare la ură”, ea declarase în aprilie 2015, în marja unui proces împotriva unui fost membru SS, că lagărul de concentrare şi exterminare de la Auschwitz nu era decât „un lagăr de muncă” şi negase că o crimă în masă a avut loc acolo, scrie Agerpres. Supranumită de presă „bunicuţa nazistă”, Ursula Haverbeck se prezenta ca o reprezentantă a „revizionismului istoric” şi se declara „o luptătoare neînfricată pentru adevăr”.

Precedentele sale condamnări pentru că negase Holocaustul i-au agravat cazul în faţa tribunalului din Hamburg. Purtătoarea de cuvânt a tribunalului a informat că Ursula Haverbeck profitase de asemenea de procedură pentru a difuza noi teze negaţioniste de o „amploare extremă”. Numeroşi susţinători ai Ursulei Haverbeck, prezenţi în sala de audieri, au provocat de asemenea mai multe întreruperi ale audierilor din cauza intervenţiilor lor intempestive.

Reclamă

Judecată în primă instanţă în noiembrie 2015, Ursula Haverbeck fusese condamnată la zece luni de închisoare. Prevăzut iniţial în 2018, procesul în apel a fost amânat de mai multe ori, în special din cauza pandemiei de COVID-19.

Ursula Haverbeck fusese căsătorită cu Werner Georg Haverbeck, militant al extremei drepte decedat în 1999, şi împreună cu care ea fondase în 1963, la Vlotho (centrul Germaniei), Collegium Humanum, prezentat drept o instituţie de învăţământ, însă reputată ca fiind un fief al negaţionismului. Instituţia a fost interzisă în 2008.

Auschwitz-Birkenau este simbolul genocidului comis de Germania nazistă împotriva a şase milioane de evrei europeni, dintre care un milion au murit în acest lagăr între 1940 şi 1945. De asemenea, circa 80.000 de polonezi non-evrei, 25.000 de rromi şi 20.000 de soldaţi sovietici au murit la Auschwitz-Birkenau.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro