Reclamă
Reclamă

O delegație a guvernului afgan condus de talibani participă la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, în urma unei propuneri a ministerelor ruse de a elimina mișcarea islamică de pe lista organizațiilor teroriste interzise.

În timp ce președintele rus Vladimir Putin nu a făcut declarații directe despre această chestiune, a menționat că acțiunea este necesară pentru a construi legături cu talibanii și actuala conducere din Afganistan. Hans-Jakob Schindler, expert în Orientul Mijlociu la Counter Extremism Project (CEP), anticipează că Ministerul rus de Externe ar putea aștepta concesii în schimbul acestei eliminări, dar consideră că reciprocitatea este dificilă: „Talibanii sunt întotdeauna foarte dispuși să accepte concesii în avans, dar lucrurile se complică atunci când vine vorba de reciprocitate”.

Thomas Ruttig, co-fondator al Afghanistan Analysts Network, interpretează recentele deschideri ale Kremlinului ca un pas incremental spre recunoașterea oficială a talibanilor: „un fel de tactică fragmentată, avansând spre recunoașterea oficială cu pași foarte mici, ceva de care talibanii vor fi cu siguranță mulțumiți”.

Reclamă

Moscova a păstrat legături informale cu talibanii din 2015, iar Rusia este suspectată că a livrat arme mișcării în trecut. În martie 2022, au fost asumate relații diplomatice oficiale. În august 2021, luptătorii talibani au preluat guvernul Afganistanului. Această acțiune a fost rapidă și întâmpinată cu puțină rezistență, în timp ce forțele occidentale și diplomații au părăsit țara.

În primăvara lui 2023, Kazahstanul a devenit prima țară care a eliminat talibanii de pe lista organizațiilor teroriste, iar experții cred că Rusia ar putea urma exemplul. Schindler a avertizat, însă, că ar fi o „bâlbâială diplomatică” să anunțe acest pas fără a aștepta nimic în schimb. Schindler adaugă că atâta timp cât Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite menține talibanii pe lista sa de sancțiuni, decizia Rusiei va avea un impact limitat.

Oficialii ruși au declarat că comerțul de anul trecut dintre Rusia și Afganistan a depășit un miliard de dolari. Acesta este o sumă semnificativă pentru economia afgană, dar nu atât de importantă pentru economia rusă.

Pentru Rusia, legăturile cu regimul taliban fac parte din o strategie mai amplă, care include și dimensiuni de competiție geopolitică cu Occidentul. Schindler menționează și considerente economice, sugerând că solul afgan bogat în minerale ar putea fi de interes strategic pentru Moscova, dacă pacea și infrastructura adecvată ar fi instaurate în Afganistan.

Un alt factor important este atacul terorist din martie de la Moscova, atribuit grupării ISIS-K, care ar fi motivat aprofundarea legăturilor Moscova-Kabul. Totuși, experții nu sunt de acord asupra eficienței talibanilor în combaterea ISIS-K. Ruttig consideră că talibanii au făcut tot posibilul pentru a combate „Stat Islamic”, în timp ce Schindler crede că presupunerile Moscovei în acest sens sunt greșite.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro