Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la o posibilă epidemie de rujeolă în România. Numărul persoanelor infectate a crescut alarmant în ultimele luni, iar situația devine tot mai îngrijorătoare. În luna iulie, doar într-un singur spital au fost internați 25 de copii bolnavi de rujeolă. Deși există vaccinuri care pot preveni această boală, acoperirea vaccinală a scăzut în țară, contribuind astfel la răspândirea virusului.

Medicul Simin Florescu explică că o cauză majoră a acestei situații de risc este scăderea acoperirii vaccinale la nivel național. Conform estimărilor, doar 80-85% din populația de copii este vaccinată, iar acest procent variază în funcție de regiunea în care locuiesc. Astfel, virusul rujeolei are ocazia să se răspândească rapid în comunitățile unde există persoane nevaccinate. Pentru a preveni apariția unor astfel de cazuri, este necesară o creștere a acoperirii vaccinale și revenirea la nivele optime de vaccinare.

Măsuri pentru a preveni epidemia de rujeolă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că acoperirea vaccinală a scăzut sub nivelul de siguranță de 90% în cazul copiilor. Pentru a reduce riscul de răspândire a virusului, a fost emis un ordin care prevede ca elevii nevaccinați să nu meargă la școală în cazul apariției unui focar epidemic. Această măsură are ca scop protejarea copiilor nevaccinați și prevenirea răspândirii bolii în școli.

O boală gravă se răspândește în România! Ne-am putea confrunta cu o nouă epidemie. Semnal de alarmă tras de medici

Importanța vaccinării pe tot parcursul vieții

Ministerul Sănătății a lansat recent în dezbatere publică Strategia națională de vaccinare în perioada 2023-2030. Această strategie propune vaccinarea oamenilor pe tot parcursul vieții, în mod facultativ. Astfel, fiecare persoană poate solicita vaccinul potrivit vârstei și afecțiunilor pe care le are.

De exemplu, fetele și băieții sub 18 ani pot primi vaccinul HPV, iar femeile între 18 și 45 de ani pot beneficia de o compensare pentru vaccinul HPV, care este costisitor. Această abordare liberală își propune să informeze populația și să asigure accesul la vaccinare în toate etapele vieții.