Reclamă

O bandă de hoți cu origini românești, specializată în furtul de șampanie, a sustras din supermarketurile din Marea Britanie produse în valoare de peste 73.000 de lire sterline, conform experților care colaborează cu companiile pentru a preveni furturile. Membrii grupului operează de obicei în echipe de trei persoane, utilizând căști conectate prin bluetooth pentru comunicare și avertizare.

Strategia infractorilor implică deplasarea printre cumpărători cu cărucioare sau coșuri de cumpărături, alegând cu atenție sticlele scumpe de șampanie. „Este ca o operațiune în stil mafiot”, a declarat Sarah Bird de la National Business Crime Solution (NBCS), care asistă peste 100 de companii din retail pentru a contracara astfel de furturi. Împingerea căruciorului și provocarea unei alarme de securitate sunt parte din tactica utilizată pentru a distrage atenția personalului, în timp ce produsele sunt sustrase.

Grupul, cunoscut sub numele de „Banda hoților de șampanie”, a speculat penuria de șampanie din Europa continentală de acum 18 luni, cauzată de o cerere crescută post-pandemie și recolte reduse. Conducerea bandei este bine structurată, având lideri care coordonează „angajații” infractori și o listă precisă de produse de furat.

Operațiunea bine organizată a atras atenția din partea altor grupuri de infractori din Regat, NBCS fiind în prezent implicată în supravegherea a 63 de astfel de grupuri organizate, care au produs pierderi de peste 2,4 milioane de lire sterline în ultimii cinci ani. Cele mai multe bande sunt originare din Marea Britanie și Irlanda, dar multe provin și din estul Europei.

Banda a fost atenționată de NBCS la începutul anului 2023, dar și-a diversificat între timp preferințele către alte categorii de alcool și produse din carne, pentru care este cerere ridicată în alte părți europene. Adaptabilă, banda și-a schimbat tacticile în fața noilor tehnologii implementate de retaileri, cum ar fi coșurile și pungile de cumpărături în locul cărucioarelor de cumpărături limitate de tehnologie.

Într-un caz particular din Harrogate, North Yorkshire, hoții au inclus cel puțin șapte membri, posibil ca parte a unui antrenament pentru noii recruți. Deși puțini membri ai grupării au fost arestați sau urmăriți penal, mulți dintre cei prinși se întorc în România după ce sunt eliberați pe cauțiune.

Metodele folosite de grup sunt din ce în ce mai inventive. Într-un incident din Beverley, East Yorkshire, hoții au acționat în două magazine la doar 90 de minute distanță, arătând măiestrie și planificare. Managerul unui magazin, Sarah Walker, a evidențiat provocările cauzate de aceste furturi organizate și a criticat lipsa de acțiune a poliției, care nu a putut identifica suspecții.

Bandele de hoți continuă să își adapteze și să își perfectioneze metodele, punând în dificultate afacerile locale, dar și forțele de ordine. Steph Coombes, din cadrul Consiliului Național al Șefilor de Poliție din Marea Britanie, a subliniat eforturile prin Proiectul Pegasus care a reușit prinderea a 60 de suspecți în patru luni, ilustrând complexitatea luptei împotriva acestor grupuri.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro