De mai bine de un an de zile auzim încontinuu că liberalii sunt împotriva numirii penalilor în funcții publice. Se pare, totuși, că lucrurile s-au schimbat peste noapte.

Marian Neacșu a fost numit în funcția de secretar general al Guvernului, cu rang de ministru, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Prin aceeaşi decizie, Tiberiu Horaţiu Gorun,  a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar general al Guvernului.

1. Liberalii și-au încălcat promisiunile față de români

Se pare, totuși, că peste noapte liberalii și-a schimbat opiniile. Dacă până acum nu erau de acord și criticau social-democrații pentru numirile acestea, în prezent îi susțin.

Marian Neacșu a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție la șase luni închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, în februarie 2016, după ce și-a angajat nelegal fiica la biroul său parlamentar.

2. Marian Neacși a fost vicepreședintele ANRE

Neacșu a ocupat din 2019 funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Liderul PNL, Florin Cîțu, a declarat marți că a vorbit cu premierul Nicolae Ciucă și l-a rugat să verifice legalitatea propunerilor de numiri în funcții publice, precum cea făcută de PSD în cazul lui Marian Neacșu ca secretar general al Guvernului.

3.Care a fost reacția lui Florin Cîțu

Cîțu a precizat că dacă premierul consideră că sunt „ok din punct de vedere legal” poate să le accepte.

La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu va interveni în actul de guvernare și nu va impune numiri în Guvern. Totuși, el a ținut să menționeze că PSD sprijină numirea lui Marian Neacșu în funcția de secretar general al Guvernului, pentru că nu este „vreun tâlhar”, ci este un om serios și eficient.

Ciolacu spunea anterior că îşi asumă numirea lui Marian Neaşcu pentru funcția de secretar general al Guvernului, în ciuda faptului că social-democratul are o condamnare pentru conflict de interese.

4.Marcel Ciolacu: Condamnarea lui Neacșu e „depășită juridic”

Condamnarea lui Neacșu pentru conflict de interese e „depăşită juridic” și nici nu apare în cazier, a punctat Marcel Ciolacu. El a adăugat că premierul Nicolae Ciucă a fost informat despre acest lucru.