Reclamă
Reclamă

Turcia și Siria se confruntă cu cea mai mare catastrofă din ultimii 80 de ani. Cutremurele ce au lovit luni, 6 februarie, cele două țări au lăsat în urmă doar lacrimi și distrugere. Iar ultimul bilanț al autorităților este apocaliptic și se apropie de 7.000 de morți.

2 cutremure devastatoare au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei în mai puțin de 12 ore. Seismele, de magnitudine 7.7, respectiv 7.5 pe scara Richter, au distrus mii de clădiri și au spulberat, pur și simplu, drumurile.

La aproape 48 de ore de la producerea primului cutremur, bilanțul este unul apocaliptic. Turcia a transmis că a numărat 5.434 de morți, iar în Siria sunt cel puțin 1.832.

Asta în timp ce salvatorii fac încă eforturi supraomenești să-i scoată pe puținii supraviețuitori de sub ruine. Până acum, 31.777 au fost rănite în Turcia și 3,849 în Siria.

Reclamă

Întreaga lume a răspuns strigătelor de ajutor din Turcia și Siria

În ajutorul celor două state au fost trimise echipaje de salvare din peste 75 de state. Chiar și Rusia și Ucraina, care poartă un război sângeros de aproape un an, au vrut să contribuie. La această acțiune contribuie și România, care a fost printre primele state care au răspuns apelului de ajutor de la Ankara. 60 de pompieri români au ajuns deja în zonele afectate și au efectuat primele misiuni de salvare.

În Siria însă, situația este și mai critică. Amintim că țara se confruntă cu conflicte armate permanente și a trecut și printr-un război. Sistemul sanitar este la pământ, spitalele abia fac față numărului mare de răniți, iar ajutoarele din alte state nu pot ajunge în zonele distruse.

Asta pentru că accesul în țară este închis, iar singurul punct de trecere deschis este la granița cu Turcia. Până acum, doar Crucea Roșie și Federația Rusă au reușit să trimită ajutoare. ONU a făcut apel către autorități să permită echipajelor internaționale să ajungă cât mai repede în țară.

Sperăm în continuare să putem livra ajutor peste linia frontului., a declarat luni Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general ONU, Antonio Guterres.

În urma seismelor, nu mai puțin de 5.000 de clădiri au fost afectate și distruse. Cele care au rezistat cutremurelor au fost răpuse de replicile ce au urmat, care în mai puțin de 24 de ore au trecut de 200.

Reclamă
Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro