Compania de stat Nuclearelectrica a încheiat joi un contract de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC) cu un consorțiu internațional pentru retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă, în valoare de 1,9 miliarde de euro. Consorțiul cuprinde Candu Energy Inc., Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co.
Contractul a fost semnat într-o ceremonie specială, în prezența unor oficiali români și internaționali, inclusiv Alexandru-Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei prim-ministrului, Sebastian Burduja, ministrul energiei, și ambasadorii Canadei, Republicii Coreea și Italiei. Documentul prevede elaborarea proiectului detaliat, achiziția de echipamente, lucrări de retubare și retehnologizare, precum și construirea infrastructurii necesare la Cernavodă.
„Nuclearelectrica are în continuare, un obiectiv clar de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon și de a extinde producția de energie curată. Acest contract reprezintă un pas esențial în atingerea acestor obiective”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO al Nuclearelectrica.
Obiectivul retehnologizării Unității 1 este de a prelungi durata de viață operațională cu încă 30 de ani, contribuind astfel la stabilitatea energetică a României. Contractul trebuie să fie aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica și de Guvernul Canadian pentru a intra în vigoare.
Consorțiul adună companii cu o vastă experientă în industria nucleară. Canada, Italia și Coreea sunt deja implicate în diverse proiecte de tehnologizare și construcție nucleară globală. Joe St. Julian, președinte al diviziei nucleare AtkinsRéalis, a subliniat expertiza partenerilor și promisiunea de a respecta termenele și bugetele stabilite.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei în România, a salutat această colaborare internațională și a subliniat angajamentul guvernului de a investi masiv în tehnologii energetice. „Am atras finanțări nerambursabile de aproape 14 miliarde de euro pentru aceste proiecte vitale România”, a menționat el.
Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară produsă în România și cu 33% la producția de energie fără CO2. Prin semnarea acestui contract, compania își continuă angajamentul de a sprijini obiectivele de decarbonizare ale țării.